Gå til sidens hovedinnhold

Tinghuset rammet av datafeil – over halvparten av rettssakene stanset

Dataproblemer skaper trøbbel for avviklingen av rettssaker over hele landet.

Datasystemet Atea er rammet av en feil, som blant annet berører video- og fjernmøteløsningen til domstolene i Norge – herunder Oslo tingrett, Borgarting lagmannsrett og Høyesterett.

Det skriver Rett24.no.

16 av 27 saker rammet

– Feilen berører med andre ord alle domstolene. Feilen oppsto i 3. februar ved 17-tiden, og har vært arbeidet med siden da. Det er såpass usikkert når tjenesten er tilbake, at vi nå varsler domstolene om at de må innrette seg for at de ikke kan bruke løsningen i hele dag, sier Yngve Brox, informasjonssjef i Domstoladministrasjonen, til nettstedet.

Irene Ramm, informasjonssjef ved Oslo tingrett, opplyser at løsningen skulle vært benyttet i 16 av 27 rettsmøter torsdag. Med andre ord kunne bare 40 prosent av sakene starte torsdag morgen.

– I tillegg kommer fengslingene – der har vi ikke oversikt ennå, sier Ramm til Rett24.no.

– Maskinvareproblem

Feilen rammet et av Ateas fem datasentre og førte til at flere av selskapets kunder ikke fikk tilgang til IT-systemene sine, skriver NTB. Atea har funnet feilen og tror den skal være utbedret i løpet av torsdagen, ifølge kommunikasjonsdirektør Christian Brosstad.

– Det er snakk om et rent maskinvareproblem, ikke et sikkerhetsbrudd eller på andre måter relatert til IT-sikkerhet, understreker han overfor NTB.

Det var Romerikes Blad som omtalte dataproblemene først. Stansen i videomøtesystemet førte til at pressen ikke fikk overvære rettssaken mot en idrettsprofil i Nedre Romerike tingrett torsdag morgen.

Les også

Lukket dørene og nedla referatforbud i grov voldtektssak: – Burde vært løst på en langt smidigere måte

Kommentarer til denne saken