I midten av september gikk rettssaken mot en 39 år gammel mann, som sto tiltalt for vold mot en kvinne han hadde møtt på sjekkeappen Tinder. Mannen nekter straffskyld. Han møtte ikke i retten, men har tidligere forklart seg for politiet.

Fredag 18. desember i fjor møttes mannen (39) og kvinnen hjemme i hans leilighet i Oslo sentrum for å spise østers og drikke vin, etter at de tidligere hadde matchet på Tinder.

De har begge fortalt at de hadde god kjemi og en hyggelig tone, at de drakk alkohol mens de var hjemme hos tiltalte og at de kysset mens de satt i sofaen.

Men deretter har de to ulike forklaring på hva som skjedde utover natta.

200 loggførte hendelser hos politiet i natt: – Mer enn normalt

Redd for å bli voldtatt

Mannen var tiltalt for å ha revet i klærne til kvinnen, slik at kjolen, bh-en og trusen hennes ble revet i to. Han dro henne deretter inn på soverommet. Dette skjedde rundt klokken 02.00 natt til lørdag.

Mannen ble dømt til 120 dagers fengsel, og retten festet lit til kvinnens forklaring.

I retten sa hun at hun fortalte tiltalte at hun ikke ønsket å ha sex med ham, og at det var etter dette at han dro av henne klærne slik at hun var helt naken. Han dro henne etter beinet inn på soverommet, og hun ble dyttet ned i senga. Hun protesterte og ropte, og ble redd for at hun kom til å bli voldtatt.

Ifølge hennes forklaring skal mannen plutselig ha sluppet taket. Hun rasket da med seg noen klær og et par sko, og løp ut av leiligheten. Andre eiendeler ble liggende igjen i leiligheten, og hun kontaktet derfor politiet for å få hjelp til å hente dette.

Husker ikke detaljer

Mannen ble pågrepet samme natt, men også i arresten gjorde han motstand. Rundt klokken 04.22 gjorde han motstand, spyttet og spurte om politiet ville slåss. Han sa også at politiet var tapere i samfunnet og det laveste pakket som var, og at han skulle ta hevn om politiet tok av ham buksen.

Han har innrømt straffskyld for denne posten. Når det gjelder voldsutøvelsen mot kvinnen har mannen forklart at han ikke husker detaljer fra kvelden, men at det var hyggelig – og at kvinnen forlot leiligheten frivillig. Han har ikke kunnet utdype hva han mener med frivillig.

I dommen påpekes det at selve voldsutøvelsen ikke er av den mest alvorlige, men at den ble utført i en situasjon der tiltalte med makt hadde revet av fornærmede klærne helt uprovosert.

«Dette medførte en reell og rasjonell frykt for fornærmede om at hun kom til å bli voldtatt (...) En slik opplevelse er svært skremmende, og har også en risiko for psykiske skader og senskader».