Gå til sidens hovedinnhold

Tiltalt for drapet på Halil (21): – Først og fremst en tragedie

21-åringen som løsnet skuddet som drepte Halil Kara, står fast ved sin forklaring om at kun mente å skremme – ikke drepe.

Tirsdag inntok den 21 år gamle mannen vitneboksen i Oslo tingrett. Her står han og to andre menn på henholdsvis 19 og 22 år, tiltalt for drapet på Halil Kara (21) på Prinsdal 10. januar i fjor.

– Dette er først og fremst en tragedie, sa den drapstiltalte mannen i retten.

– For familien, miljøet – alle familiene. De fornærmede og vitnene, fortsatte 21-åringen.

Les også

Drapstiltalt (21) i politiavhør: Visste ikke at våpenet var ladd

Ville konfrontere kamerat

I politiavhør har han erkjent at det var han som skjøt Kara den fatale januarkvelden for halvannet år siden. Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, har han forklart i politiavhør at det ikke var meningen, men et uhell.

Om den aktuelle kvelden forklarte han at han og den medtiltalte 19-åringen var på vei til Bogerud i en bil for å plukke opp en tredje kamerat. Underveis blir de oppmerksomme på Kara og tre av vennene hans i en annen bil.

En av mennene skal ha plaget 19-åringen tidligere, hevdet 21-åringen i retten. Han ville konfrontere ham, og de fulgte derfor etter til Prinsdal Grill.

Les også

Så bestevennen bli skutt og drept: – Han rettet pistolen mot hodet til Halil og trakk av

Her tok han etter hvert kontakt med den medtiltalte 22-åringen og ba om et våpen – kun for å beskytte seg selv og skremme, ifølge han selv.

22-åringen kom til stedet og overleverte en pistol og en kniv til ham, men skal ha fortalt at det ikke var patroner i skytevåpenet.

– Ser at han faller

Den tiltalte 21-åringen tok seg deretter over gata til Prinsdal Grill, der han stilte seg i et smug like ved. Da følget kom ut fra gatekjøkkenet, gikk han mot dem og rettet våpenet mot Halil Kara, selv om det egentlig er kameraten han vil skremme.

– Jeg gjør det kun for å få ham vekk fra situasjonen. Idet jeg retter opp våpenet, rykker han til. Eller får en reaksjon. Jeg rykker til og det løsnes et skudd. Det neste jeg ser er at han faller, sa 21-åringen i retten.

Han var tydelig preget av situasjonen og måtte ta flere pauser i forklaringen sin.

I politiavhør har 21-åringen forklart at han ikke hadde noe uoppgjort med Kara, ifølge Avisa Oslos opplysninger.

I retten fortalte han at han kjente Kara fra da de gikk på videregående skole sammen.

– Trodde jeg skulle bli drept

Etter skuddet havnet han i basketak med kameraten til Kara. Fornærmede ble påført knusningsskade i hodet etter å ha blitt slått med pistolen, samt påført stikkskader med kniven.

Selv hevdet 21-åringen at han handlet i selvforsvar.

– Jeg trodde at jeg skulle bli drept, sa han i retten.

Etter å ha kommet seg ut av basketaket, la han på sprang på fra stedet. Han kom seg hjem, kastet klærne og pistolen i en pose. Dagen etter ble posen hentet av noen han ikke har ønsket å identifisere.

Selv ble han kjørt til Göteborg, der han tok bussen videre nedover Europa. Han ble til slutt pågrepet på grensa mellom Ungarn og Serbia 16. januar i fjor – seks dager etter drapet.

To menn i 20-årene er også tiltalt i saken for å ha hjulpet 21-åringen flykte fra Norge.

Les også

Halil (21) døde etter å ha blitt skutt i hodet – tiltalte nekter straffskyld

Avisa Oslo oppdaterer saken.

Kommentarer til denne saken