– Ansatte som hadde fri, ble kalt inn for å jobbe ekstra, og flere intensivpasienter på respirator ble flyttet til andre sykehus, sier Ståle Clemetsen i overlegeforeningen ved Akershus Universitetssykehus (Ahus) til VG.

Ifølge overlegen ble Ahus tirsdag satt i gul beredskap etter sterkt press fra de ansatte.

– Det var svært travelt i helgen. Man fikk til slutt overført fire intuberte pasienter til Diakonhjemmet, Bærum sykehus og Rikshospitalet. Dette er pasienter som kommer i tillegg til de 28 pasientene som er innlagt på Ahus nå, sier Clemetsen til avisa.

Han reagerer på at sykehusdirektør Øystein Mæland senest mandag uttalte til NTB at Ahus ikke hadde kapasitetsproblemet.

– Ikke noe nytt

– Vi har hatt flere episoder der vi har hatt en presset intensivsituasjon. Når jeg sier vi ikke har kapasitetsproblemer, går det på det at vi har en kapasitet vi kan ta opp dersom vi gjør det vi nå har gjort, sa Mæland på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Det er det vi har å spille på når pågangen øker. Jeg vet ikke hvor mange ganger i løpet av det siste året vi har hatt diskusjoner mot slutten av uken om hvordan vi skal opprettholde god bemanning gjennom helgen på intensivavdelingen. Det er ikke noe nytt nå, la han til.

Han forklarte på pressekonferansen at sykehuset har mulighet til å mobilisere det personellet de trenger dersom trykket øker, men at det ville bety at de må slutte å gjøre annet.

Da beredskapsnivået ble oppjustert til gult tirsdag ble åtte operasjonsstuer stengt, og flere operasjoner er utsatt for å oppjustere koronaberedskapen.

Les også

Vi er i en situasjon vi ikke har vært i før

Flyttes mellom sykehus

Sykehusdirektøren forklarte dessuten at dersom et sykehus opplever særlig høy pågang, vil andre sykehus i Helse sør-øst bidra med å ta imot pasienter.

Administrerende direktør i Helse sør-øst RHF, Cathrine M. Lofthus, sier i en pressemelding at det ikke vil være aktuelt for Ahus å gå ytterligere opp i beredskapen før kapasiteten ved andre helseforetak og sykehus er benyttet.

– Det gjennomføres faste møter i regi av Oslo universitetssykehus som skal bidra til at den samlede intensivkapasiteten benyttes best mulig og slik at belastningen pandemien gir fordeles på tvers av avdelinger og sykehus, sier viseadministrerende direktør Jan Frich i Helse sør-øst.