Vil vi virkelig fortsette i denne retningen som samfunn og folk? Jeg vil at flere menn skal åpne opp om sine følelser.

Ifølge tall fra FHI har menn i Norge gjennomsnittlig kortere levealder enn kvinner. Det er også mye stigma rundt menns mentale helse og sykdom. Da jeg fortalte mine venner at stresset på skolen og forventningene familien hadde, førte til dårligere mental helse, reagerte de på en måte som førte til at jeg holdt flere ting skjult.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Til slutt stoppet jeg å snakke om følelser. Jeg skulle ønske jeg hadde fått mer hjelp, men realiteten er at jeg ikke turte å snakke om det.

Menn er kanskje flaue over å innrømme at de har helseproblemer. Dette fører til at mange ikke søker hjelp i tide, og det kan ha katastrofale konsekvenser.

Skremmende tall om menn

Menn rammes oftere av flere helseproblemer, som hjerte- og karsykdommer, kreft og rusavhengighet. I følge FHI tok om lag 658 mennesker livet sitt i 2021, av disse var to av tre menn. Norge er ledende når det kommer til overdosedødsfall i Europa. Det er skremmende tall, som det er på høy tid å ta på alvor.

For å håndtere disse utfordringene trenger vi samarbeid mellom myndigheter, organisasjoner og helsevesenet. Det er viktig å øke bevilgninger til forskning på menns helse og styrke helsetjenestetilbud. Vi trenger flere offentlige kampanjer som tar opp temaet, og som oppfordre menn til å ta vare på helsen sin.

Jeg ønsker ikke lengre være redd for å snakke om mine problemer, fordi det er et stigma hos menn om å snakke om følelser.

MER DEBATT: «Svartinger med god psykisk helse er farligere enn de med gunnere.»

Terskelen for å søke hjelp er for mange menn fortsatt høy. Jeg mener at fordi vi blir oppfordret til å holde våre følelser hemmelig allerede i en ung alder og ikke vise sårbarhet, fører det til at flere av oss sliter i stillhet.

Denne undertrykkelsen av følelser har også ført til at for mange kan det være vanskelig å få støtte fra venner og familie når man sliter. Jeg og flere menn burde ikke stå alene med negative tanker.

Menn har ingen grunn til å holde følelser skjult. Jeg vil ikke at mine brødre, kompiser eller kollegaer skal holde sine meninger og følelser skjult og ikke søke hjelp.. Vi trenger å nå de mest sårbare i samfunnet, og dessverre er mange av dem menn.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

«Jeg vil hjem», sa en rusavhengig mann og brast i gråt

Les også

I lukkede grupper snakker norsk-pakistanere om vold og misbruk

Les også

Vi er helt vanlige mennesker. Ingen her ble født kriminell

Les også

Vest i byen kan folk røyke cannabis i fred. På østkanten følger politiet med