Mina lener beina mot vinduet i krantårnet. På føttene har hun rosa tøfler. Hadde du spurt henne om hun ville bli kranfører for ett år siden, hadde hun kanskje løftet på skuldrene. Det er nemlig helt tilfeldig at den opprinnelige Stavanger-kvinnen endte opp med å bygge sykehjem på Lille Tøyen i Oslo.

Mistet jobben som flyvertinne

Vi må tilbake til slutten av 2019. Mina som har jobbet som flyvertinne det siste halvannet året, får ikke forlenget kontrakten. Hun står plutselig arbeidsløs, men henger ikke med hodet. Flyselskapet tror det blir bedre tider til sommeren, og sier at Mina mest sannsynlig får ny kontrakt da.

(Saken fortsetter under bildet)

– Men så kom korona og jeg skjønte at det ville ta tid før bransjen tok seg opp igjen, sier Mina og fortsetter:

– Jeg søkte mange jobber, men fikk ikke napp. Det var mange som var arbeidsløse og ville ha jobb i den perioden.

Planen om å flytte med kjæresten til Skottland blir også borte når forholdet tar slutt kort tid etter.

Les også

Her tjener de over 90.000 i måneden – etter ett år på skole: – Jeg tror virkelig jeg har skutt gullfuglen

Samtalen som endret alt

Når det nærmer seg sommeren 2020 har Mina vært arbeidsledig i et halvt år. Hun ønsker å ta en utdannelse, slik at hun kan få en stabil jobb, men er ikke interessert i å gå tre år på skole.

Så har hun en samtale med faren som endrer alt.

– Pappa jobber i byggebransjen og mens jeg snakket med ham kom jeg plutselig på den gangen jeg klatret opp i en kran som 17-åring, sier Mina.

(Saken fortsetter under bildet)


Hun spør faren hva som kreves for å bli kranfører. Om utdannelsen er lang og om hun må ha gått en spesiell linje på videregående. Faren rister på hodet.

– Jeg tror ikke det, sier han.

Mina googler hva som må til, og kommer over et krankurs hos Morten Engen i Østfold. Varigheten er tre uker.

Les også

Kort utdanning, men høy lønn: Carina (23) ramlet over studiet ved en tilfeldighet

Rett i fast jobb

Etter 124 timer med teori og praksis går Mina rett ut i fast jobb i firmaet Kranfører AS. Der får hun opplæring i ytterligere én måned, ikke bare for å bli tryggere i krana, men for å lære seg hvordan en byggeplass fungerer.

– Jeg er veldig glad for at jeg fikk opplæring. Når folk spør om jeg kan flytte arviden, må jeg jo vite hva en arvid er, sier Mina med et smil og forklarer at det er en søppeltralle.

Hun fikk vite at personer som har spilt, eller spiller videospill, lettere lærer seg hvordan man styrer en kran.

– Det er fordi de er mer vant til å gjøre to ting på en gang. Det tok litt tid før jeg ble trygg, men nå synes jeg det er kjempegøy, sier hun.

Hun sier det er flere fordeler med jobben: Stabilitet, fast jobb og god lønn.

– Jeg synes det er vanskelig å si akkurat hva jeg kommer til å tjene, siden jeg ikke har jobbet et helt år ennå, men man får god lønn med tanke på hvor kort utdannelsen er. Google sier gjennomsnittslønna er 550.000 i året, men jeg tror de fleste tjener mer enn det. Det kommer litt an på hvor mye overtid du jobber. Jeg er på startlønn, men tjener så godt at jeg kan betale alle regningene mine, legge av noe på sparekonto og fortsatt leve fint til neste måned, sier hun.

Kvinner er etterspurte

Daglig leder i Kranfører AS, Chris André Vadseth, oppfordrer flere kvinner til å velge samme vei.

– Kvinnene er etterspurte og fungerer godt i jobben, sier han.

I dag er det fire kvinner og cirka hundre menn i firmaet, som spesialiserer seg på tårnkran og mobile kraner. Statistikken er ganske representativ for kjønnsbalansen i yrket. Ifølge rapporten «Kvinner i Byggenæringen» var det 1586 mannlige kran- og heisførere i Norge i 2017. Til sammenlikning var det 66 kvinner. Men bransjen utvikler seg. I 2015 var det 40 kvinnelige kran- og heisførere i Norge.

– Ei som heter Therese går på kurs hos Morten Engen nå og starter hos oss i juni. Jeg har ikke sagt nei til en eneste kvinne som vil ha jobb, sier Vadseth.

Mina selv har ikke noe imot å jobbe i et mannsdominert yrke.

– De har tatt meg godt imot, men jeg oppfordrer flere kvinner til å prøve yrket, sier hun.

Deler hverdagen på TikTok

Da Mina startet som kranfører lagde hun en TikTok-profil. Nå har hun 17.700 følgere.

– Jeg tror ingen hadde fortalt om kranføreres hverdag på den måten, så folk synes det var kjempeinteressant. Det er kanskje litt rart, men det er vel et yrke som ikke så mange vet så mye om, sier hun.

– Hva er de vanligste spørsmålene du får?

– De aller fleste spør hvordan jeg går på do, svarer hun og ler.

Mina forteller at det ikke er noe problem, selv om hun må tisse på flaske.

– Det er ikke toalett oppe i krana, så jeg har kjøpte en shewee. Ofte bruker jenter det på festivaler eller når de går tur, for det gjør det lettere å stå og tisse. Folk lurer også på hva jeg gjør hvis jeg må nummer to, men jeg rekker alltid ned til toalettet. Det tar fire minutter å klatre ned, men siden jeg kun har en halvtime pause er det ikke alltid jeg ønsker å bruke 20 minutter til å gå på do, sier Mina.

Det andre folk spør om er om hun har høydeskrekk.

Mina klatrer opp 50 meter for å komme til kranhuset.

Hver sjette meter er det et sikkerhetsnivå, slik at hun ikke kan falle så langt.

– Det er vel tydelig at jeg ikke har høydeskrekk. Noen spør om man kan jobbe som kranfører hvis man har det. I teorien, nei, men hvis du klarer å trosse frykten, går det bra. Selv stoler jeg veldig på konstruksjonen. Jeg vet jeg er trygg. Det var litt det samme da jeg var flyvertinne. Mange er redde for turbulens, men har man kunnskap vet man at det ikke er farlig, sier Mina.

Mina sier det er viktig å trives i eget selskap. 

Gjør man det kan man få en trygg jobb, uten å gå lenge på skolen.

Man får også se mange byer fra en helt ny vinkel.