Tre av åtte tog i timen mellom Oslo og Drammen er flytog, eksklusivt for reisende fra og til Gardermoen. Å bruke så mye skinnekapasitet gir vanlige reisende et dårligere tilbud. Samtidig er det en rød løper til flyplassen med Norges raskeste tog, for dem som skal fly.

Klimakrisen er her for fullt, og som en konsekvens av det mener MDG flytrafikken må ned. Da er det åpenbart at et eget ekspresstog til og fra flyplassen er uklokt, spesielt når det går på bekostning av vanlige pendlere når bruken av skinnene mellom Drammen og Gardermoen beslaglegges.

Løsningen her er like enkel som den er åpenbar. Flytoget må integreres i det vanlige togtilbudet, slik at alle som vil transportere seg på en bærekraftig måte med tog i hverdagen kan bruke de i dag ofte halvfulle og tomme flytogene som går fra og til Gardermoen.

Delta i Oslodebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Skriv til fawad@ao.no

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Det har vært stas for mange politikere med et luksustog til flyplassen, slik Knut Arild Hareide og Iselin Nybø viste da de i sommer stolt innviet nye flytog til en prislapp på 1,2 milliarder. Hareide uttalte at flytogene har lært oss «at kollektivtransport kan være topp service, topp komfort og den absolutt beste måten å reise på.»

MDG er ikke uenige i at flytoget er et fint tog å reise med. Det er også noe av årsaken til at vi vil gjøre toget tilgjengelig for alle samtidig som vi vil styrke Intercity-satsingen, togforbindelser til utlandet og øke hastighet og kapasitet for tog mellom Oslo-Bergen, Oslo-Trondheim og Oslo-Stavanger slik at man også kan nyte en flyfri tur på raske tog mellom disse byene.

Vi må se klimaendringene i øynene og anerkjenne at tiden for luksustog til flyplassen er over når skogbranner herjer verden over. Dessverre er selv lavthengende frukter som flytoget tilsynelatende vanskelig å gjøre noe med for lite endringsvillige politikere på Stortinget.

Les flere debattinnlegg fra Oslodebatten

Ronja leier: Hele tiden får jeg høre at jeg «kaster penger ut av vinduet»

Les også

Venstresiden er bedre på symbolpolitikk enn reelle klimakutt

Les også

Skammen rundt currylukt har endelig sluppet taket