Natt til fredag 29. januar trådte strenge innreiseregler til Norge i verk. Dette opplyste statsminister Erna Solberg (H) om på en pressekonferanse onsdag forrige uke.

«I praksis blir grensen strengt for alle som ikke er bosatt i Norge», sa Solberg alvorstynget.

For 31-åringen Thea Grøgaard, som er omtrent halvveis i svangerskapet, var beslutningen og beskjeden fra statsministeren knusende.

Bryllupet ryker

– Forloveden min Salét er fra Sør-Afrika og befinner seg der. Vi hadde bryllupsdato satt 19. februar. Vi hadde ordnet alt med vigselsattest og et egnet sted for ham å være i karantene. Men når det i praksis er innreiseforbud i to uker, og han må være i karantene i ti dager etter det, så rekker han ikke bryllupet. Situasjonen er fortvilende, sier Thea Grøgaard når Avisa Oslo møter henne på Sagene.

– Hva er det verste med å være i denne situasjonen?

– Det verste er ikke å vite. Jeg vet ikke når grensene åpnes igjen, ikke når vi får se hverandre igjen eller om han får bli værende i Norge. Jeg er bekymret for alt med fremtiden. Når jeg tenker på fødselen blir jeg veldig lei meg på barnets og farens vegne. Han får kanskje ikke oppleve den, sier Thea.

– Det er vanskelig å akseptere når vi har hatt situasjoner med arbeidere som har fått unntak fra karantenebestemmelser. På pressekonferansen snakket Erna bare om utenlandske arbeidere, bedrifter og økonomi, og unntak for samfunnskritiske funksjoner. Det var ingen dialog med oss, menneskene, eller unntak for alle oss som har kjærester og familie i utlandet.

Natten etter pressekonferansen var det vanskelig å sove. Neste kveld hadde Oslo-jenten grublet så mye at hun postet et langt Facebook-innlegg med tydelig tale. Adressat: Statsminister Erna Solberg.

LES OGSÅ: Raymond Johansen får viljen sin – derfor snur FHI om koronaanalyser i Oslo

– Kjære Erna. Det går ikke bra

«Jeg kan ikke lenger tie stille om urettferdigheten vi opplever og forvente at andre skal ta kampen for meg. Dette er for alle som kjempet og fikk grensene åpnet for familie og kjærester 15. juli 2020 ♥️

Kjære Erna.

Det går ikke bra, men jeg er over det verste sjokket etter gårsdagens pressekonferanse om endringer i innreiseregler. Jeg har grått, tenkt mye og sovet lite, men har prøvd å formulere det jeg har behov for å få sagt.

Jeg sitter nå og føler på en stor skuffelse og en enorm sorg. Jeg er mentalt utmattet og fysisk dårlig. I går var det tydelig at jeg igjen tilhører en gruppe i samfunnet som totalt overses: «Oss med familie eller kjæreste i utlandet under covid-19» (du kan se hele innlegget nederst i artikkelen).

I Facebook-innlegget skriver Thea at det var som et slag i trynet at denne gruppen igjen ble oversett regjeringen. Hun og forloveden hadde brukt månedsvis på å få nytt visum, vigselsattest og alt annet som hører til planlegging av bryllupet. Hun avslutter beskjeden til Erna slik:

«Store deler av høsten og i hele januar har jeg vært alene i leiligheten min i Oslo. Derfor føles de nye reglene så ufattelig urettferdige. Det går ikke bra nå. Det kan ikke fortsette slik. Vær så snill og åpne grensene for våre kjære. Vi venter på å bli sett og hørt!»

LES OGSÅ: Alle er påbudt hjemmekontor – men her jobber Høyre-toppen fra kontoret på Rådhuset

– Jeg ble knust

Thea reagerte med overraskelse da hun så pressekonferansen onsdag kveld forrige uke. Thea følger nøye med på koronasituasjonen, men var ekstra spent denne kvelden ettersom det i hovedsak omhandlet tiltak i forbindelse med innreise. Etter planen skulle forloveden Salét komme til Norge denne uken.

Men slik blir det ikke.

– Jeg ble knust og overrasket da jeg hørte hva statsministeren sa og jeg klarte ikke helt å ta innover meg hva som faktisk var budskapet. Jeg savner at den gruppen som er i min situasjon får mer konkret informasjon. Men jeg ble også veldig lei meg og satt ut, spesielt fordi det etter planen var så kort tid til at han skulle komme. Flybillettene var kjøpt, reisen var planlagt og dette besøket var spesielt viktig for oss, sier Thea.

– Det var en forsterkende faktor at det hele var så uventet. Etter å ha grått fra meg fikk jeg snakket med ham. Så nå håper og forventer jeg at innreisetiltaket ikke varer lenger enn de to ukene. Jeg synes også det er synd at regjeringen skiller mellom gifte og ugifte. For gifte par gjelder ikke de samme reglene. I 2021 virker dette gammeldags. I morderne tider er det mange som velger ikke å gifte seg.

LES OGSÅ: Dette svarer statsministeren om de lange polkøene

Det var i 2018 at Thea og barnefaren Salét møttes da hun studerte i Sør-Afrika. Hun jobber som lærer og han med markedsføring. For det unge paret har det vært utfordrende å være kjærester på to helt ulike steder i verden. Siste gang de så hverandre var i november, etter at han hadde vært i Oslo i to måneder.

– Blir ikke hørt

Thea og Salét var sikker på at det ikke var lenge til de skulle se hverandre igjen og feiret ikke jul sammen i 2020, noe de gjorde året før.

– Jeg mener at vi er en gruppe som ikke blir hørt og ikke snakket til, selv om det er mange av oss. Jeg er heldig som har et hjem og en jobb å gå til. Mange andre har det mye verre enn meg. Men det er likevel en fortvilt situasjon. Politikerne har en dialog med næringslivet og arbeidsorganisasjoner. Men hva med oss som gruppe? Det er ingen dialog med oss, sier Thea.

Thea understreker at hun ikke ser på seg selv som et offer og ikke vil at folk skal synes synd på henne. Årsaken til at hun forteller sin historie er at det er tusenvis av andre mennesker som er i samme situasjon.

På Facebook-gruppen «Oss med familie eller kjæreste i utlandet under covid-19 2020» får hun tips og råd av andre som opplever tilsvarende utfordringer.

– Det har vært mye fokus på mental helse. Og jeg hadde håpet at vi skulle ha lært av feilen som ble gjort i fjor da Norge ble stengt ned og mange var i samme situasjon. Men nå er vi her igjen. Jeg hadde aldri trodd at vi skulle gå tilbake til tiltak som rammet familie og kjærester på denne måten.

LES OGSÅ: Uklart om det blir mildere koronatiltak: – Vi er bekymret

– Har du noen forståelse for at det nødvendigvis må være slik, og at det langsiktige alternativet kan være mye verre?

– Jeg har forståelse for at vi står i en alvorlig situasjon og at det er vanskelig å lage regler som dekker alle situasjoner og at vi må prøve og feile. Jeg skjønner også at alle gjør så godt de kan.

– Jeg synes det er bra at vi har strenge regler, ingen ønsker mer smitte i Norge. Men reglene for testing og karantene burde kommet tidligere og de burde ha rammet alle grupper og blitt overholdt.

Dette er unntakene

Solberg trakk frem fem grupper som kan få unntak fra innreisereglene under pressekonferansen forrige uke:

  • Personer som ivaretar samfunnskritiske funksjoner.
  • Personer som driver med vare- og persontransport.
  • Helsepersonell fra Sverige og Finland som arbeider i norsk helse- og omsorgstjeneste.
  • Personer som skal ha samvær eller fastsatt samvær med barn.
  • Personer som ellers av helt spesielle grunner må komme til Norge.

Thea mener selv hun ikke kommer under unntaksreglene. Graviditeten forsterker følelsen av urettferdighet. Reglene for familiegjenforening er kompliserte, og det blir ikke enklere av at paret også kjemper mot tiden for at Salét skal kunne rekke å være her under fødselen om 4–5 måneder.

Veldig forenklet er planen til paret at Thea og Salét skal gifte seg så snart han kommer inn til Norge. Deretter må han nok så raskt ut igjen av landet. Årsaken til det er at det er inntil to måneder behandlingstid på søknad om familiegjenforening dersom han søker fra hjemlandet, men den er inntil ni måneder dersom søknaden leveres fra Norge.

I tillegg kan han bare være i Norge et visst antall dager når han er her på et vanlig besøksvisum før han må reise ut.

LES OGSÅ: Dette koster det å leie i Oslo – sjekk din bydel

Mye støtte i sosiale medier

I Facebook-innlegget gjør Thea det klart at hun har vært med på koronadugnaden hele veien, at hun har avlyst reiser, arrangementer og treff med venner og familie. Hun forteller videre om gjennomføring av digital undervisning for sine ungdomsskoleelever.

– Jeg har gjort alt som er forventet av oss, og akkurat nå er det tungt. Men det har vært noen lyspunkter likevel. Jeg får god støtte av forloveden min. Jeg har gode venner og familie som jeg snakker med selv om jeg ikke kan treffe dem. Nå håper jeg at politikerne hører på den gruppen mennesker som har kjærester og familie i utlandet, sier hun.

Søndag kveld hadde hun fått 223 likes og hjerter, 59 støttende kommentarer og det var gjort 15 delinger av Theas Facebook-innlegg.

– Jeg er glad for all støtten jeg har fått og jeg setter utrolig pris på det. Det er viktig for meg at vår gruppe blir sett og hørt.

Her er hele Facebook-innlegget til Thea:

Jeg er en ganske privat person, som ikke trives med mye oppmerksomhet og ikke liker å dele så mye personlig på sosiale medier. Det er derfor med blandede følelser jeg deler mitt brev til Erna. Jeg kan ikke lenger tie stille om urettferdigheten vi opplever og forvente at andre skal ta kampen for meg.

Dette er for alle som kjempet og fikk grensene åpnet for familie og kjærester 15. juli 2020♥️

__________________________________

Kjære Erna,

Det går ikke bra, men jeg er over det verste sjokket etter gårsdagens pressekonferanse om endringer i innreiseregler. Jeg har grått, tenkt mye og sovet lite, men har prøvd å formulere det jeg har behov for å få sagt.

Jeg sitter nå og føler på en stor skuffelse og en enorm sorg. Jeg er mentalt utmattet og fysisk dårlig. I går var det tydelig at jeg igjen tilhører en gruppe i samfunnet som totalt overses: «Oss med familie eller kjæreste i utlandet under covid-19». Vi mistet i går igjen retten til å treffe våre kjære og ble av deg kun nevnt i en liten bisetning. På pressekonferansen var det bare snakk om utenlandske arbeidere, bedrifter og økonomi. Det føles som et slag i trynet. Vi i denne gruppen har aldri vært fritatt fra karantenekravet eller vært de som har bidratt til økt smitte i landet. Igjen klarer dere også å lage regler som forskjellsbehandler ektepar og kjærester, som om kjærligheten ikke er sterk nok dersom man ikke er gift. Det er overraskende i et så moderne og velutviklet land som Norge. Jeg trodde vi hadde lært fra fjorårets feil, og det økte fokuset på mental helse og forskjellsbehandling i samfunnet den siste tiden.

Min forlovede skulle kommet til Norge neste uke og vi skulle giftet oss. Vi har jobbet i månedsvis med nytt visum, vigselsattest og all annen planlegging som hører til et bryllup, funnet et egnet sted til karantene, fylt ut og printet alle ekstra papirer som må til i disse tider, og planlagt tidspunkt for ulike koronatester innenfor strenge regler. Det meste av våre planer har allerede blitt utsatt pga. situasjonen vi alle er i, men vi har vært utrolig tålmodige. Jeg har nå vært uten barnefar nesten halve svangerskapet, og håpet om familiegjenforening før termin ser ikke lenger så lyst ut. Det knuser meg.

Det siste året har vært tøft for oss alle, men å være uten din(e) nærmeste i denne krevende tiden har vært en utrolig stor påkjenning. Hverdagen har for oss med familie og kjærester i utlandet vært preget av ensomhet, usikkerhet og uvitenhet, lengting, ekstra utgifter og bekymring for fremtiden. De stadige endringene av nye regler og restriksjoner (gjerne for flere land og aktører), har tatt mye tid å sette seg inn i og gitt utallige prøvelser, som kan være vanskelig å forstå dersom man ikke selv har vært i samme situasjon.

Jeg har vært med på «dugnaden» hele veien. Jeg var i første omgang uten min kjære i 9 måneder. Jeg har avlyst reiser, arrangementer og treff med venner og familie, holdt avstand, brukt munnbind, vasket hender og tatt mindre kollektiv transport. Jeg har hatt digital undervisning for ungdommer, laget hjemmeskoleopplegg og undervist i klasserom der det ikke er mulig å holde god nok avstand, og med kun antibac som beskyttelse. Store deler av høsten og i hele januar har jeg vært alene i leiligheten min i Oslo. Derfor føles de nye reglene så ufattelig urettferdige.

Det går ikke bra nå. Det kan ikke fortsette slik. Vær så snill og åpne grensene for våre kjære. Vi venter på å bli sett og hørt!