– Astrup ville vært et utmerket valg.

Det sier Høyre-veteran, mangeårig stortingsrepresentant og eks-Oslo Høyre-leder Michael Tetzschner om Nikolai Astrup. Avisa Oslo ringer Tetzschner etter at Oslo-politikeren Astrup overfor TV 2 meldte sitt kandidatur til å bli Høyres nestleder.

Tetzschner presiserer at hans anbefaling av Astrup ikke er rettet mot andre mulige kandidater. Deretter peker Tetzschner på Astrup som en politiker han selv "har utelukkende gode erfaringer med".

– Å være til å stole på er kanskje et minimumskrav for å bli nestleder i Høyre, men det er han virkelig, sier Michael Tetzschner om den 43 år gamle politikeren som var nestleder i Oslo Høyre, før han etterfulgte Tetzschner som leder i 2012.


Trekker fram Astrups omfattende CV

Siden den gang har den nåværende stortingspolitikeren Astrup vært parlamentarisk nestleder, utviklingsminister, digitaliseringsminister og kommunal- og moderniseringsminister.

Tetzschner trekker også fram Astrups brede CV som politiker, solide utdanning og yrkesbakgrunn, som blant annet består i å ha vært ansvarlig redaktør i tidsskriftet Minerva.

– Når han stiller seg til disposisjon, er det fordi han er motivert for vervet og da synes jeg vi bør støtte ham, mener Høyre-politikeren.

Ligger an til duell med Asheim

Både Høyre-leder Erna Solberg og andre nestleder Tina Bru har takket ja til gjenvalg.

Første nestleder Jan Tore Sanner takker nei. Dermed kan det ligge an til en duell mellom Astrup og Akershus-politikeren Asheim om å bli det siste navnet i ledertrioen.

Valget mellom de to og eventuelle andre kandidater tas på et tidspunkt der Høyre både har mistet makten på nasjonalt plan og i mange storbyer. I Oslo har de vært i opposisjon siden 2015.

Hvor viktig ville det vært for Oslo Høyre å få en Oslo-politiker inn i den øverste partiledelsen?

– Det er også et poeng, men dette handler først og fremst om å finne fram til den beste personen til å fylle vervet, svarer Michael Tetzschner.

- Mange udiskutable talenter og kandidater

Nikolai Astrup svarer at han ikke har noe mer å melde om nestledervervet da Avisa Oslo sender ham en melding mandag. Avisa har tatt også tatt kontakt med Oslo Høyres leder Heidi Nordby Lunde.

På spørsmål om hva hun tenker om at Astrup vil bli nestleder, svarer Nordby Lunde først ved å vise til at hun er en del av valgkomiteen til Høyre. Dermed synes Oslo Høyre-lederen at det blir unaturlig å kommentere kandidatene og valgkomiteens arbeid, utover følgende:

Jeg synes det er glimrende at Høyre har så mange udiskutable talenter og kandidater å velge fra.


Innstillingen fra valgkomiteen, som har 13 medlemmer, skal være klar i slutten av februar. Deretter skal partiet velge Jan Tore Sanners etterfølger på Høyres landsmøte i begynnelsen av april.

Tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide, som i likhet med Astrup er tilhører Oslo Høyre, er også nevnt som en mulig nestlederkandidat, men hun har foreløpig ikke tatt stilling til saken, ifølge NTB.