Jentekollektivet Eurora Herdal (22), Rikke Gustave Lysell (22) og Martine Isaksen Strømmen (23) viser proffmetoden: Slik åpner du sjokoladeegget.

– I fjor var det beste året vårt noen gang, sier en gledesstrålende Pascal Dupuy. Han har stått bak sjokolademaskinen fra januar for å forberede påsken.

– Jeg er veldig stolt av at jeg startet tradisjonen med håndlagede påskeegg i Norge. Før den tid hadde dere jo bare papplater med noe dårlig inni, sier Dupuy og ler.

I 1995 laget konditoren 40 egg i fransk grand cru Madagascar Valhrona-sjokolade.

I år har det tatt helt av: Konditoren regner med å selge hele 35.000 sjokolade-egg.

– Jeg var ikke klar over at dette skjer, men regner med det henger sammen med at vi er mer hjemme, bruker mer penger på hjemmekos, «hverdagsluksus» og nytelse slik vi har gjort gjennom hele pandemien, sier markedsanalytiker Ole Petter Nyhaug i Opinion.

Snudde om

Da alt stengte ned i fjor, hadde Pascal akkurat lagt om hjemmesiden. Han var klar i sitt budskap: Hvis kundene ikke kan komme til oss, så må vi komme til dem.

15 dager før påske var alt klart.

Han la ut en video på Facebook. Den ble sett en halv millioner ganger på ett døgn.

– Bestillingene begynte å renne inn. Vi hadde en økning på 76 prosent i fjor, sier han.

Som en følge av dette åpner ikke mindre enn to nye kaffebarer i år: En i Prinsensgate i mai og en annen i Vika i desember.

– Vi har laget så mye forskjellig at jeg trenger en større plass for å vise det frem. Nå blir disken 12 meter lang, sier Dupuy.

Kundene er sjefen

– Jeg elsker sånt positivt stress, og jeg elsker utfordringer. Selvsagt ikke slike utfordringer som covid-19, men konkurranse gir meg et skikkelig adrenanlinkick, sier Dupuy.

Årets nyhet er en egen påskekalender med 24 miniegg. Den er godt egnet til å sende i posten. Det har også sneket seg inn noen bamser som et rent overskuddsfenomen.

Pascal lager egg fra 7 til 25 cm. De koster fra 98-585 kroner. Eggene finnes både i lys og mørk sjokolade. Inni er det sjokoladetrøfler.

Jente-kollektivet fikk smake:

Jente-kollektivet Juni Eurora Herdal (22), Rikke Gustave Lysell (22) og Martine Isaksen Strømmen (23) reagerer spontant når eggene kommer på bordet. De tar frem mobilen og begynner å fotografere.

Sjokoladeeggene kommer i mange varianter og størrelser. Sebastien Bruno har fylt sitt med konfekt (f.v.). Sverre Sætre har tynn sjokolade og utvalgte konfektbiter. Hammer følger med. Pascal har solid melkesjokolade og karameller med fyll.

Jente-panelet: Egget for deg som liker mye sjokolade. Karamellene er fylt med smaker som alle liker. Særlig godt med noe friskt.

Limited Edition

Limited Edition med ni mindre påskeegg er mest populært hos konditor Sverre Sætre på Briskeby. Han melder om at nordmenn er flinke til å sende oppmerksomhet.

– Det handler nok om at vi sender i posten over hele landet, sier Sverre Sætre.

80 prosent av smakene er klassiske varianter. Påske-kundene er konservative og liker det de likte i fjor.

Sætre melder om at alle ansatte lager egg på høygir og at de knapt greier å lage nok.

Egget som Avisa Oslo fikk tak i, ble laget dagen i forveien. Da var det nesten tomt i butikken.

Egget er 19 cm høyt, inneholder flere ulike biter med sjokolade-drasje, syltet appelsinskall med sjokolade og marsipan. Det følger med en treklubbe, som finnes både i hvit, melk- og en mørk sjokolade. Pris kr 485.

Jente-panelet: Tynn , god og sprø sjokolade. Vi sloss om konfektbitene med saftig marsipan og syltet appelsinskall.

Harer og pingviner

Den franske konditoren Sebastien Bruno er særlig kjent for makroner. Her er fantasifulle påskeharer, pingviner, påskeegg og konfekt med fyll. Alt får en sløyfe av Sarah Salhi når du henter i butikken. Påskeegg på ca 19 cm er laget single origin melkesjokolade med 40% kakao. Inni skjuler det seg 12 karameller med vanilje, mandel - og hasselnøtt praline og pistasj marsipan. Kr 395 pr stk.

Jente-panelet: Sjokoladen er litt mørkere enn de andre og en anelse søtere. Skallet er for alle, konfektbitene passer særlig godt for voksne.

På en rosa sky

Årets nykommere innen påskeperfeksjonisme er søstrene Åsta og Solveig Tufto. De lager konfekt og påskeegg av melkesjokolade fra Valrhona. Veggene er fylt med salt karamell og peanøtter.

Egget er 13,5 cm stort og koster kr 450. Søstrene holder stengt i påskedagene. Det kan fortsatt være noen egg hos Juel kolonial på Frogner.

Jente-panelet: Dette er ungdomsegget med tykke vegger av peanøtter og karamell. Et valg for filmkvelden.

Les også

Designer Ingunn (41) etter ett år i samme stol: – Ta med strikketøyet ut i parken