(Nettavisen): Tirsdag startet rettssaken mot den syriske 16-åringen som er anklaget for å ha forberedt terrorhandling og for å ha deltatt i terrororganisasjonen Islamsk stat (IS).

Gutten ble pågrepet 4. februar og har sittet varetektsfengslet siden. Han har hele tiden nektet straffskyld.

Under første rettsdag ble han grillet av statsadvokat Marit Formo om sine ekstremistiske holdninger og det Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener er forberedelser til terrorhandlinger i Norge.

Hadde profilbilde av Bhatti

I retten ble det også vist bilder av tiltalte foran et IS-flagg hvor han hadde en pekefinger opp mot luften, slik det gjøres når IS-sympatisører avlegger troskap til terrororganisasjonen.

I retten kom det også frem at han på én av sine to profiler på den krypterte meldingstjenesten Telegram hadde et profilbilde av norske ekstreme islamisten Arfan Bhatti.

– Kjenner du noe til det ekstreme islamistmiljøet her i Norge? spurte Formo.

– Nei.

Hun ville også vite om 16-åringen kjente til Ubaydullah Hussain, en annen kjent ekstrem islamist på Østlandet. I 2018 ble han dømt til ni års fengsel for terrorrekruttering og deltakelse i IS.

– Nei, det er første gang jeg hører om ham, sa 16-åringen.

Formo lurte videre på om tiltalte kjente til den nedlagte ekstreme islamistiske gruppen på Østlandet, Profetens Ummah. En rekke av de mest profilerte islamistene i Norge var medlem her da den var på topp rundt 2014, før det hele raknet da arkitekten bak gruppen, Hussain, ble pågrepet i desember 2015.

– Nei, det er første gang jeg hører om dem.

Line Andersen ble hudflettet i hemmelig dokument

Dømt flere ganger tidligere

– Det er en annen kjent islamist i Norge som heter Arfan Bhatti, har du noen gang hørt om ham? fortsatte statsadvokaten.

– Nei, jeg kjenner ikke ham.

Formo trakk deretter frem at et profilbilde av Bhatti ble funnet på en kontoene hans på Telegram. Statsadvokaten fremhevet at Bhatti er en av Norges mest kjente islamister.

– Kan du forklare grunnen til at dette var ett av dine to profilbilder på Telegram?

– Jeg vet ikke, jeg så det på en annen konto. Deretter lastet jeg det ned og satte det på min profil.

– Men hvorfor?

– Jeg vet ikke, jeg bare lastet ned bildet.

Bhatti har flere dommer på seg og den siste ble rettskraftig i april 2017. Han er også frikjent i en rekke saker. Den siste saken fra mai 2017 ble henlagt på beviset stilling etter nesten to år, og Bhatti har varslet et erstatningskrav mot Norge på til sammen 536.000 kroner.

– Kan si noe om ekstreme holdninger

Formo forklarer hvorfor bildet av den ekstreme islamisten ble trukket frem i retten.

– Det er en del av et større bevisbilde som etter vår oppfatning kan være egnet til å si noe om tiltaltes ekstreme islamistiske holdninger, sier hun til Nettavisen.

I tiltalen er det en lang rekke med punkter PST mener er sentralt for hvilke ekstreme holdninger 16-åringen har.

– Det er gjort en rekke funn på hans mobil som meldingsutvekslinger, dokumenter og ting vi mener han har publisert på Twitter. Dette er noe vi mener kan ha betydning for saken, men ikke noe jeg ønsker å kommentere mer.

Forsvarer for 16-åringen, Andreas Berg Fevang, sier til Nettavisen at han ikke ønsker å kommentere saken og henviser til hva hans klient svarte på spørsmålene om Bhatti i retten.

Nettavisen har prøvde å få en kommentar fra Bhatti, men han har ikke besvart våre henvendelser.

Øvre strafferamme på forsøk på å begå terrorhandling er 20 års fengsel, men i denne saken er det trolig at påtalemyndigheten legger seg på nedre del av skalaen på grunn av tiltaltes unge alder.