Oslo tingrett har besluttet å varetektsfengsle 43 år gamle Zaniar Matapour i fire uker.

Han undergis brev- og besøksforbud i fire uker, og fullstendig isolasjon og medieforbud i to uker.

Det fremkommer av en kjennelse avsagt mandag ettermiddag.

Samtykket til varetekt

Matapour er siktet for terrorhandling, drap og drapsforsøk etter skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag. Han er godt kjent for politiet fra tidligere.

I kjennelsen heter det at «retten finner det klart at det er skjellig grunn til mistanke om drap, og kan ikke se at det i dager nødvendig å ta stilling til om det er skjellig grunn til mistanke om terrorhensikt».

Videre skriver retten at saken er i en tidlig fase og siktede har så langt benyttet seg av sin rett til å ikke forklare seg.

Tidligere mandag opplyste politiadvokat Ingvild Myrold at Matapour har samtykket til fengsling, og at rettsmøtet mandag gikk som kontorforretning.

80 personer avhørt

Matapour løsnet en rekke skudd mot utestedene Per på Hjørnet og London Pub. Utenfor Per på Hjørnet ble Jon Erik Isachsen (54) og Kåre Arvid Hesvik (60) drept. I tillegg er ti personer skutt.

Mandag ettermiddag er om lag 80 personer avhørt i saken. Det dreier seg om både fornærmede og vitner.

– Det gjenstår også mange avhør. Det var mange personer til stede, i tillegg til at vi ønsker å vite mer om siktede. Derfor ønsker vi også informasjon fra personer som kjenner ham, sier Myrold.

Hun kan videre opplyse at politiet har sikret omfattende videomateriale fra natt til lørdag.

– Selve hendelsen er godt belyst. Det er video av fra da han starter til å skyte, til han blir pågrepet, sier Myrold.