Gå til sidens hovedinnhold

Terrorsiktet 16-åring ville ta livet av «vantro»

PST mener det skulle skje med giftblandinger og at han ville ramme befolkningen i Norge.

Forrige torsdag ble en 16 år gammel syrisk statsborger pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) siktet for terrorplanlegging.

Dagen etter ble han varetektsfengslet i to uker av Oslo tingrett. Avgjørelsen ble anket til Borgarting lagmannsrett, men de har forkastet anken.

I kjennelsen kommer det frem nye opplysninger om grunnlaget for mistanken mot gutten:

- Hensikt å ta livet av vantro

«I likhet med tingretten finner lagmannsretten at det er skjellig grunn til mistanke om at siktede er skyldig etter siktelsen, og således at han var i ferd med å tilvirke giftblandinger, med terrorhensikt – dvs. i den hensikt å ta livet av «vantro».

16-åringen har hele tiden nektet straffskyld, men har så langt ikke villet forklare seg for politiet.

- Bevisene som er presentert så langt er etter vår oppfatning ikke tilstrekkelig til å påvise skjellig grunn til mistanke. I tillegg mener vi de strenge vilkårene for fengsling av barn ikke er oppfylt. Fengsling kan ikke anses tvingende nødvendig og er uforholdsmessig i lys av siktedes unge alder. Vår klare oppfatning er at fengslingsalternativer er tilstrekkelig, skriver forsvarer Andreas Berg Fevang i en SMS til Avisa Oslo.

I anken argumenterte Berg Fevang med at grensen for forsøk på terrorhandling ikke var overskredet, men ble ikke hørt.

LES OGSÅ: Vil ikke kommentere sikkerhetstiltak etter terrorpågripelsen

Noe gift skal allerede ha vært fremstilt, dermed er mistanken om terrorhensikt og fullbyrdesforsettet styrket, mener lagmannsretten. Det styrker også mistanken mot 16-åringen at handlingene er omtalt i chattelogger han har vært del av.

En utfordring for PST er at nesten alle chatteloggene er på arabisk og det vil ta tid å oversette.

«Lagmannsretten finner det ikke tvilsomt at det faktum det foreligger skjellig grunn til mistanke om, rammes som forsøk på terrorhandling (...).»


Planer: Giftstoff i drikkevann

Avisa Oslo er kjent med at det er blitt funnet kjemikalier under ransakingen av boligen til 16-åringen og hans familie på Oslo øst. Men PST skal foreta analyser på om det skulle brukes til sprengstoff og/eller forgiftning.

Samme dag som gutten ble pågrepet var bombegrunnen og spesialister fra Kripos og gjorde søk i boligen. Avisa Oslo får også opplyst at det per nå ikke fremstår klart hvor terrorhandlingen ramme.

Kilder opplyser også at en av metodene som skal ha vært diskutert er å helle giftstoffer ut i drikkevann. Den 16 år gamle terrorsiktede gutten skal også være sympatisør av Islamsk Stat (IS), en av de verste terrororganisasjonene i moderne tid.

Avisa Oslo har også fått opplyst at det er flere personer som kan være mistenkt i saken og flere pågripelser utelukkes ikke. Det er snakk om både personer i Norge og i utlandet.

PST har fulgt guttens aktiviteter over tid, og det dreier seg om aktivitet på ulike digitale plattformer. Det skal også ha vært gjort spaning på gutten før han ble pågrepet.

Kommentarer til denne saken