Gå til sidens hovedinnhold

Terrorsiktet 16-åring fengslet i to uker – vært i befatning med «farlige stoffer»

Tingretten gir politiet medhold å fengsle 16-åringen som er siktet for terrorplanlegging. Blant annet viser de til chattelogger, kommunikasjon på arabisk og befatning med «farlige stoffer».

Oslo tingrett besluttet fredag ettermiddag å varetektsfengslet den terrorsiktede 16-åringen i to uker. Han er underlagt brev- og besøkskontroll i hele perioden.

Den siktede gutten ble pågrepet av politiet i en koordinert aksjon i 11-tiden torsdag formiddag. Han er siktet for å ha gjort forberedelser til terrorhandling etter straffelovens paragraf 131, tredje ledd.

Nekter straffskyld

16-åringen er opprinnelig fra Syria, men kom til Norge på familiegjenforening. Politiet har vært tilbakeholdne med å kommentere grunnlaget for terrorsiktelsen, men har uttalt at «foruroligende opplysninger» gjorde at de valgte å pågripe gutten.

– Opplysningene var etter påtalemyndighetens syn så foruroligende at vi ikke så noen annen mulighet enn å snu oss ganske kjapt, ved å pågripe for å bringe til opphør det vi mener er forberedelser, sa politiadvokat Thomas Blom etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

Les også

16-åring er terrorsiktet. Familiemedlem skjønner ikke hvorfor gutten er pågrepet

Saken fortsetter under bildet.


Selv nekter gutten straffskyld og begjærte seg løslatt. Han har foreløpig ikke ønsket å forklare seg til politiet. Det er uklart om han vil anke beslutningen om varetektsfengsling. Det har ikke lyktes for Avisa Oslo å få en kommentar fra hans forsvarer, advokat Andreas Berg Fevang, fredag ettermiddag.

Politiet begrunnet fengslingen med blant annet bevisforspillelsesfare. Det har de fått gehør for hos domstolen, som bemerker at etterforskningen er i en tidlig fase.

«Det er uavklart om siktede har handlet alene eller sammen med noen. Det er også tatt beslag i flere databærere, som politiet foreløpig ikke har fått gjennomgått eller sikret. Det er viktig for politiet å få avklart og sikret sentrale bevis, uten at siktede gis mulighet til å påvirke eventuelle medvirkere og/eller vitner. Han vil også ha mulighet til å slette eller gjøre skylagrede data utilgjengelig for politiet dersom han løslates», heter det i fengslingskjennelsen.

Retten har ikke tatt stilling til politiets anførsler om gjentakelsesfare, da de kommer til at bevisforspillelsesfaren er tilstrekkelig for å fengsle 16-åringen.

Analysert hos Kripos

I kjennelsen fra tingretten fremkommer det opplysninger om at siktede skal ha vært i befatning med «farlige stoffer», uten at det er nærmere spesifisert.

«En foreløpig analyse fra Kripos underbygger at stoffet kan ha potensiale som beskrevet i siktelsen. Sett i sammenheng med politiets informasjon fra chattelogger, er det også overveiende sannsynlig at siktede hadde til hensikt å bruke dette for å skape alvorlig frykt i befolkningen», skriver domstolen.

I tillegg vil gjennomgangen av beslag da tid, påpeker retten, da kommunikasjon må oversettes fra arabisk.

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, mener PST at 16-åringen er jihadist og IS-sympatisør.

Ifølge opplysninger som Avisa Oslo har fått tilgang til, er han født i Raqqa. Byen var i en årrekke hovedsetet for IS før de til slutt ble drevet på flukt i 2017.

Les også

Krever to ukers varetekt: Terrorsiktet 16-åringen har nektet å forklare seg

Kommentarer til denne saken