Mandag sendte politiet en e-post til Elden og tilbydde endrede vilkår for avhørene. De spurte da blant annet om Matapour ville la seg avhøre uten bildeopptak, kun på lyd, ifølge NRK. Men dette ser han nå ut til å ha motsatt seg.

– Min kollega, Bernt Heiberg, har vært i kontakt med klienten i fengselet. Han ønsker ikke å la seg avhøre av politiet så lenge det blir gjort opptak, enten det dreier seg om lyd eller video. Det er det samme standpunktet han har hatt hele tiden, sier Elden til NRK.

Politiet: God dialog

Politiet melder på sin side at det er god dialog med forsvarer om avhør av siktede.

– Det har ikke blitt gjennomført avhør i dag, men vi har et håp om at det vil kunne skje i morgen.

De fortsetter:

– Arbeidet med en rettspsykiatrisk vurdering av siktede er i gang og vi har vært i dialog med aktuelle rettspsykiatere, skriver de i en pressemelding tirsdag kveld.

Politiet viser til at det er gjennomført 116 vitneavhør og gjennomgått minst like mange beslag, blant annet i form av video.

Gjentatte forsøk

Søndag gjorde politiet et nytt forsøk på å få terror- og drapssiktede Zaniar Matapour (43) i tale i form av et avhør. Det ønsket han ikke. 42-åringen ville ikke forklare seg mens politiet tar opp avhøret med lyd og bilde.

Ifølge forsvarer John Christian Elden frykter Matapour at politiet vil manipulere opptakene i etterkant.

Elden har tidligere opplyst at Matapour forklarte seg i et kort avhør lørdag, at det da kun ble tatt opp på lyd. På direkte spørsmål om det kunne bli aktuelt i fortsettelsen, har politiadvokat Børge Enoksen tidligere bekreftet at det er noe de vil vurdere.

– Fortløpende vurdering

– Det kan være aktuelt å gjennomføre avhøret med lydopptak. Det vil vi ta en fortløpende vurdering av helt fram til vi får et endelig svar på om han vil forklare seg eller ikke, sa Enoksen etter en pressekonferanse på politihuset på Grønland søndag ettermiddag.

Zaniar Matapour er siktet for drap, drapsforsøk og terror etter skytingen i Oslo sentrum natt til lørdag der to personer ble drept. Han er godt kjent for politiet fra tidligere.