– Jeg fikk sjokk da jeg så at det var ham. Jeg synes hele situasjonen er uendelig trist. Vi kjenner ham godt som kunde, sier den daglige lederen på spisestedet.

Han har drevet det samme stedet i 18 år og forteller at de har mange kunder fra det muslimske miljøet. Én av de var Zaniar Matapour, som nå er siktet for terror og drap etter masseskytingen natt til lørdag.

– Han er en stille og rolig mann, sier den daglige lederen til Avisa Oslo, som forteller at han ikke kjenner Matapour personlig.

Kom ofte etter fredagsbønn

Den daglige lederen sier at Matapour pleide å bestille mat og spise hos dem etter fredagsbønnen.

– Han laget aldri noe bråk og kom ofte alene.

På en pressekonferanse onsdag ettermiddag kom politiet med nye opplysninger om skytingen i Oslo natt til lørdag. De opplyste at Matapour kom med trikken fra Rikshospitalet og gikk av på Tinghuset klokken 01.11.12. Under to minutter senere – klokka 01.12.57 – løsnet han de første skuddene ved utestedet Per På Hjørnet.

På bildet fra spisestedet, tatt cirka klokken 16.10 fredag ettermiddag, har Matapour på seg en blå T-skjorte. Senere på kvelden var han ikledd en gul T-skjorte.

– Hensikten med å frigi dette bildet er å vise at han hadde på seg en blå T-skjorte tidligere på dagen, slik at ikke vitner skal bli låst i den gule T-skjorten, sier politiadvokat Børge Enoksen til Avisa Oslo etter pressekonferansen.

Så langt har politiet snakket med godt over 100 vitner. Matapour selv har ikke ønsket å forklare seg, til tross for at politiet har gått med på at de ikke trenger å ta opp avhøret med verken lyd eller bilde.

Tok kontakt med politiet

Den daglige lederen forteller at han tok selv kontakt med politiet.

– Politiet kom søndag med brev og politiadvokat, sier han og forteller at de da fikk alle overvåkningsvideoene.

– Jeg visste at Matapour hadde vært her, men jeg skjønte først at det var han da jeg så de nye bildene, sier den daglige lederen.

Politiet mener at Matapour var alene da han gjennomførte angrepet i Rosenkrantz' gate. Hvorvidt han var alene da han ble avbildet på spisestedet fredag ettermiddag, vil ikke Enoksen kommentere.

Samtidig utelukker ikke politiet at 43-åringen kan ha fått bistand med å gjennomføre angrepet.

– Det vi kan si per nå er at det spørsmålet er uavklart. Det gjør at vi blant annet har senket kravene for å få i stand et avhør, men det har vi ikke fått. Så langt har han benyttet seg av retten til ikke å forklare seg, sier Enoksen og legger til:

– Vi har strukket oss langt nå.

– Hvilke muligheter har da politiet igjen for å få ham i avhør?

– Vi må respektere at det er en grunnleggende menneskerettighet at du ikke trenger å forklare seg om noe som utsetter deg for straff, sier politiadvokaten avslutningsvis.

Nikita (21) ble skutt natt til lørdag: – Det har ikke gått inn på meg hvor nær døden jeg faktisk var