Politiet offentliggjorde navnene på de norsk-albanske brødrene i en pressemelding onsdag ettermiddag.

– Jeg har vært i kontakt med begge to, og begge nekter for å ha noe med dette å gjøre, sier advokat Svein Holden, brødrenes forsvarer, til Avisa Oslo.

Valon (35) og Visar Avdyli (32) er godt kjente for politiet fra tidligere, blant annet etter at de ble dømt for terrordeltakelse i en sak som gikk helt til Høyesterett i 2016.


Den eldste broren ble dømt til fengsel i fire og et halvt år for å ha deltatt i Den islamske staten (IS), skriver TV 2.

«Oppgavene var av så vel militær som humanitær art, med en klar overvekt av militære oppgaver», heter det i dommen fra Borgarting lagmannsrett, ifølge kanalen.

– Ingen sammenheng

Visar Avdyli ble på sin side dømt til fengsel i åtte måneder for å ha sendt materiell til terrororganisasjonen i Syria og Irak.

– Politiet ser imidlertid ingen sammenheng mellom tidligere domfellelser og drapet på Mortensrud, skriver politiet i pressemeldingen onsdag ettermiddag.

Bilder som politiet nå har frigitt av brødrene, viser at de er på Gardermoen lufthavn 9. oktober – to dager etter skytingen på Mortensrud. De var da i ferd med å ta et fly til Pristina i Kosovo.

– Politiet hadde på dette tidspunkt ikke mistanke mot brødrene og ble først kjent med at de hadde forlatt landet på et senere tidspunkt, heter det i pressemeldingen, der politiet også oppfordrer brødrene til å melde seg for politiet.

I tillegg til Avdyli-brødrene er en 40 år gammel mann siktet for medvirkning til drapet på Adan. Mannen, som tidligere er dømt for narkotikakriminalitet, ble mandag varetektsfengslet i fire uker.

John Christian Elden bistår drapsofferets familie sammen med kollega Farid Bouras. Han har følgende kommentar til utviklingen i saken:

– Vi legger oss ikke opp i polititaktiske vurderinger, men skjønner at politiet har behov for publikums hjelp når de to ikke har meldt seg, slik at deres versjon kan sikres, skriver Elden i en e-post til Avisa Oslo.

Bror drept i Syria

Valon og Visar Avdyli er brødre av den kjente islamisten Egzon Avdyli, som blant annet var talsmann for organisasjonen Profetens Ummah før han ble drept i Syria i 2014.

Da terrorsaken mot brødrene gikk i Oslo tingrett høsten 2015 offentliggjorde Politiets sikkerhetstjeneste (PST) et bilde der Valon Avdyli poserte med våpen sammen med andre IS-krigere. I tingretten sa Avdyli at det kun var et skrytebilde, og at han aldri hadde skutt på noe annet enn blink mens han var i Syria.

Han nektet for at han har kjempet for IS, og uttalte blant annet at media hadde fremstilt ham som en «barbarisk morder» fra Bærum.

I tingretten fortalte Valon også om oppveksten, at han hadde tatt utdannelse på Markedshøyskolen, at han en periode hadde festet og drukket mye alkohol, før han valgte å bli praktiserende muslim i mai 2011. Under ett år senere reiste han til Libanon og videre inn i Syria.