(NETTAVISEN/ AVISA OSLO): – Jeg tror at når noe sånt har skjedd, så har alle et behov for å samles om et eller annet håndfast. Og jeg tror de fleste har et behov for å uttrykke medfølelse. Men så er det vanskelig å vite hva man skal si og finne de rette ordene, så da er det enklere å dele et innlegg enn å sette seg ned og dele noe selv.

Det sier Frida Marie Grande (30) til Nettavisen.

Hun står bak Instagramkontoen @fridategner, og opplevde lørdag at mennesker landet over republiserte et av innleggene hennes.

Etter masseskytingen i Oslo natt til lørdag, som satte en stopper for årets Pride-markering, satte nemlig Grande seg ned og illustrerte et klart budskap: To hender med regnbuefarger på neglene, et tegn på at alle skal få elske alle.

– Jeg prøvde å lage noe som favner alle, forteller 30-åringen.

Åpnet nettbutikk

Et par uker før hendelsen på C. J. Hambros plass natt til lørdag startet Grande å selge print av en illustrasjon av Kong Harald, med et sitat fra hans åpningstale under Kongeparets hagefest i Slottsparken i september 2016.

Planen var å selge noen få, der deler av inntektene gikk til Amnesty International.

Etterspørselen viste seg å være enorm, og etter at nok en illustrasjon gikk viralt i helgen åpnet hun nettbutikk.

Nå kan man få bildet av Kong Harald og Oslo-bildet trykket på gensere, t-skjorter og handlenett – og hele overskuddet går til Oslo Pride.

Samler inn mange tusen

På få minutter nådde omsetningen 100.000 kroner, og trykkene fortsetter å selge.

– Det er helt rått. Det er litt skummelt å anslå, men jeg har troa på at vi skal klare å samle inn flere hundre tusen kroner. Flere leverandører er med på å bidra, blant andre Merchberry som har satt opp nettbutikken for meg uten å ta betalt. Folk vil virkelig støtte dette, og jeg hadde aldri fått det til uten dem, sier hun til Avisa Oslo.

For henne er det to hovedgrunner til at hun ønsker å bidra på denne måten:

– Oslo Pride er knestående etter dette, på så mange måter. Å kunne bidra økonomisk etter at de måtte avlyse et arrangement de skulle tjent penger på er én ting, men at folk kler seg i symboler som viser at de støtter Pride betyr like mye, sier hun.

– Står sammen alle sammen

For Grande var det viktig å lage en illustrasjon som videreformidlet et klart budskap om både Pride og samhold.

– Jeg ville også at det ikke skulle bli en oss og dem-problematikk rundt det her, for det vet man kan oppstå så fort man kan høre om hvem gjerningspersonen er. Så det var viktig for meg at illustrasjonen hadde med det, at vi står sammen alle sammen – uavhengig av hvem vi er, sier hun.

Mye oppmerksomhet

Nøyaktig hvor mange som republiserte Grandes innlegg vet hun ikke, da Instagram ikke lenger lar brukere se dette. Men hun vet at det fikk over 470.000 eksponeringer.

Dette er ikke første gang en av Grandes tegninger går landet rundt etter en tragisk hendelse. Det samme skjedde etter massedrapet i Kongsberg i oktober i fjor.

Overfor Nettavisen forteller Grande at tilbakemeldingene er positive.

– Tilbakemeldingene er forskjellige ut fra innleggene, men det er mange som sier de setter pris på det jeg gjør, sier hun.

– Det er ikke sånn at det jeg snakker om ikke finnes noe annet sted. Men jeg formidler det på en måte som treffer en spesiell målgruppe. Og der henger ofte større og offentlige virksomheter litt etter i kommunikasjonsformen. Jeg henter jo også informasjon fra ulike kilder, men sammenfatter det på en måte som oppfattes relevant for yngre, legger hun til.

Samler inn penger

Grandes Instagram-konto har vokst enormt siden hun startet den for litt over ett år siden. I skrivende stund har hun over 28.000 følgere på det som i utgangspunktet var en konto der hun delte tegninger av både venner og kjendiser.

– Det var ikke noe budskap rundt kontoen i starten, sier hun.

– Men jeg har vært sosiale medier-ansvarlig i Amnesty tidligere, og tenkte etter hvert at jeg burde bruke tegnekontoen til å formidle informasjon rundt saker jeg er opptatt av. Da begynte jeg å få en del følgere, avslutter hun.