Det melder politiet selv på sine Facebook-sider.

– Den siste tiden har det vært flere alvorlige hendelser i byen vår. Slåsskamper, knivstikkinger og skuddvekslinger gjør at mange lurer på om det nå er trygt i Oslo. Dette har vi veldig stor forståelse for og vi tar dette alvorlig. Oslo er å anse som en trygg by, men i perioder kan det være større uro i enkelte miljøer, skriver de.

De siste to ukene har det vært en rekke alvorlige episoder i byen. Senest tirsdag kveld ble en mann knivstukket og alvorlig skadet i Vaterlandsparken i sentrum.

Kniv og trusler

Hendelsen føyer seg inn i rekken av flere lignende saker de siste to ukene:

  • Søndag 28. august på Stovner: Politiet fikk meldinger om en trusselsituasjon der flere ungdommer skal ha jaget en annen gruppe med ungdommer med kniv. Det ble satt inn store politiressurser i form av hundepatrulje og helikopter. Ingen personer skal imidlertid ha blitt skadet.
  • Tirsdag 30. august på Stovner: En ung mann ble knivstukket ved Stovner senter og kritisk skadet. En 18-årig er pågrepet, siktet for drapsforsøk og varetektsfengslet. Han nekter straffskyld. Ifølge venner av ham som Avisa Oslo har snakket med, skal han ha handlet i nødverge. Politiet har også bekreftet at det er et tema i etterforskning.
  • Søndag 4. september på Stovner: En person ble lettere skadet etter en knivstikking, også det ved Stovner senter. Ingen er så langt pågrepet.
  • Mandag 5. september: To menn er siktet for henholdsvis drapsforsøk og kroppsskade etter at de skal ha knivstukket hverandre på Furuset. Like før fikk politiet meldinger om to grupper som truet hverandre med kniv på Tveita – kun få T-banestopp unna.

Det gjør at politiet nå setter inn ekstra patruljer som skal jobbe «trygghetsskapende rundt om i byen». Samtidig understreker de at de foreløpig ikke ser noen sammenheng mellom sakene, utover knivstikkingene på Furuset.

– Skjønner godt reaksjonene

Både politiet og byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har gitt uttrykk for bekymring for at Oslo nå er inne i en urolig periode.

– Vi ser veldig alvorlig på dette, og vi skjønner godt reaksjonene. Vi forstår at dette både skaper naturlig oppmerksomhet og at folk blir redde, sa politiinspektør Grete Lien Metlid i et intervju med Avisa Oslo etter Furuset-episoden.

Fra byrådslederen var budskapet at Oslo skal være en trygg by.

– Her må vi gjøre betydelig forebyggende arbeid både mot skole, foreldre og arbeid. En fellesnevner er at dette er ganske unge gutter som har med seg en kniv og som tydeligvis også er villig til å bruke den, sa Raymond Johansen til NRK tirsdag formiddag.