Gå til sidens hovedinnhold

Tar den politiske rivalen i forsvar: – Denne saken synes jeg er særdeles stygg

Sentrale Høyre-bystyrepolitikere anklager Øystein Sundelin for løgn og vil vrake ham som gruppeleder. Eivor Evenrud i Rødt er kritisk til måten saken blir håndtert på.

«Denne saken synes jeg er særdeles stygg», skriver Sundelins politiske motstander på Facebook.

I innlegget refser hun mistillitssaken der Øystein Sundelin anklages for løgn og dårlig behandling av politiske kolleger, samt for å ha skadet forholdet til Venstre.

«Å selge inn saken til mediene er ille i seg selv, og her har de i tillegg gjort det FØR gruppa har fått vite om de planlegger å kaste ham», skriver Evenrud, som selv er gruppeleder for Oslo Rødt.

Les også

Fremmer mistillitsforslag mot egen gruppeleder: – Dette kommer overraskende

– Midt i fleisen

Evenrud mener at det er greit å ville skifte gruppeleder, men mener at Sundelin er blitt utsatt for en offentlig karakterslakt. Hun mener at hans motstandere har håndtert saken på en spesiell måte.

Samtidig omtaler hun politikeren Sundelin i smigrende ordelag, og som en av dem som «virkelig kan Oslo-budsjettet».

«For min del er det helt greit om de bytter», skriver Evenrud i lys av at Sundelin er en politisk rival.

«Det er sikkert problemer innad i Høyre, som jeg ikke kjenner til altså. Men likevel … å gi en politiker dette midt i fleisen i riksmediene er ikke særlig tillitvekkende det heller», avslutter Eivor Evenrud.

Avviser egeninteresse

Da Avisa Oslo ringer Rødt-lederen, mener hun at Sundelin har blitt «satt i dødens posisjon».

– Jeg synes det er trist at man iverksetter et politisk karakterdrap i mediene – uavhengig av hvilket parti det er snakk om. Jeg og Øystein har vært heltidspolitikere de siste fem årene, og kan ikke se noen som helst grunn til å ikke bare ta fra ham gruppeledervervet, men også fjerne ham som utvalgsleder for byutvikling, sier Evenrud.

– Hvilken interesse har du som gruppeleder for et annet parti av å kaste bensin på bålet i denne saken?

– Nei, jeg har absolutt ikke interesse av det. Jeg håper bare at de fikser opp i dette og at det aldri skjer igjen med andre politikere. Man kan bytte ut politikere – det skjer i alle partier, men ikke gå sånn ut mot en enkeltperson, svarer Eivor Evenrud.

Les også

Overrasket over den knallharde anklagen fra ekssjefen: – Svært sårende

- Holder informasjon tilbake

Avisa Oslo har også forsøkt å innhente kommentarer fra mistillitsfremmerne Anne Haabeth Rygg, Eirik Lae Solberg, Pia Farstad von Hall og Ola Kvisgaard. Lae Solberg har ikke besvart henvendelsen.

De øvrige tre ønsker ikke å kommentere utspillet fra Eivor Evenrud.

– Jeg vil begynne med å si at dette ikke er noe hyggelig, sa Rygg til Avisa Oslo tidligere i dag.

– Jeg stiller meg likevel bak fordi vi gjentatte ganger har opplevd at vår gruppeleder holder informasjon tilbake, eller lar være å fortelle hele sannheten når det skal tas beslutninger og voteres. Det skaper en situasjon der vi har manglende tillit internt i gruppa, men også overfor andre partier, fortsatte nestlederen i Høyres bystyregruppe.

Les hele mistillitsforslaget og Sundelins svar her:

Les også

Dette er mistillitsforslaget: Anklager Sundelin for løgn – slik svarer han

Anklages for ukultur

Rygg og de andre forslagsstillere mener Sundelin har skapt en ukultur i partiet, ifølge VG. De refererer til en flere konkrete episoder i sitt mistillitsforslag.

Én av anklagene omhandler at Sundelin i desember ville ansette en nær venn som rådgiver i bystyregruppen. Dette angivelig uten noen forutgående prosess og at gruppestyret hadde drøftet en ansettelse.

«Til bystyregruppens nestleder begrunnet han innstillingen med at ansettelsen vil hindre at vår ordførerkandidat vil ønske å komme tilbake i et heltidsverv for bystyregruppen fordi disse to har en svært dårlig samarbeidsrelasjon fra tidligere», heter det i mistillitsforslaget Avisa Oslo har fått oversendt.

Nekter for løgn

– Det stemmer at jeg var urolig for ansettelsen fordi det hadde vært et anstrengt arbeidsforhold mellom personer i Oslo Høyre tidligere, men det var noe jeg håper kunne bli lagt bak oss og håndtert profesjonelt av alle, har Sundelin tidligere kommentert om de sistnevnte påstandene.

Sundelin har også nektet for å fare med løgn. Selv om han innrømmer å ha kunne ha vært mer ydmyk, mener han at han hele tiden har kjempet for partiets muligheter ved neste lokalvalg. Sundelin mener også at saken først og fremst er politisk motivert.

– Jeg tror det handler om uenighet om veivalg på politikk. Man ønsker en retning, som jeg tror handler om å være tøffere mot byrådet på bil og parkering. Selv mener jeg at hvis vi skal fange opp nye, unge velgere i Oslo, så er vi nødt til å korrigere den kursen vi har hatt, har Øystein Sundelin sagt til Avisa Oslo.

Kommentarer til denne saken