(Oslodebatten)

Takk for meg!

Da var det på tide at også jeg ble en del av statistikken over sykepleiere, som slutter før de har overlevd 10 år i yrket!

Jeg nemlig hatt min siste vakt som sykepleier, for nå er det nok for min del! De siste årene har virkelig vist hvor verdsatt vi sykepleiere er som arbeidsgruppe. Det er forventninger om at vi stiller opp, bretter opp ermene når det kreves, og at vi gjør en ekstra innsats.

Ja, det er greit nok det - problemet med dette er at det ikke er noe nytt for oss. Dette har vi gjort i alle år.

Vi har levert gang på gang, og stilt opp langt over evne. Pandemien har gjort arbeidsdagene våre ekstra tøffe, og den har virkelig vist hvor sårbart helsevesenet er.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

På randen av kollaps

Det ble sagt at vi skulle tåle over 1000 krevende covid-pasienter, men som vi ser nå, er vi på randen av en kollaps når antall innlagte er rett i overkant av 300, hvor ikke engang 1/3 av disse er krevende pasienter. Grunnen til dette er at vi har vært presset såpass hardt fra før. Dette er bare toppen av isfjellet som får det til å rase.

Vi er kronisk underbemannet, det blir ikke leid inn ved sykdom, folk får ikke hele stillinger, og lønna vår har ikke på mange år hengt med på reallønnsveksten. Vi har sagt ifra, gang på gang, år etter år. Men har vi blitt hørt? Nei.

Det er daglige lovbrudd innenfor helsesektoren, og det er liksom greit?

Landet blir stengt ned for å spare helsevesenet, men dette er bare en sinnssykt dårlig unnskyldning for dårlige prioriteringer og lite innsikt fra våre toppledere.

«Skriv avvik» blir det sagt, «det må til for å få det bedre.» Vel, da skal jeg komme med et godt eksempel på hvor godt det hjelper å si ifra: 10 avvik skrev jeg i løpet av kun én nattevakt, noen til dels alvorlige. Avvikene avdekket for få folk på jobb, og for lite kompetanse. Bra tenkte jeg, kanskje noe blir gjort da? Men den gang ei. For hva ble resultatet? Ytterligere nedbemanning.

Hvor er arbeidstilsynet når det kommer til helsevesenet?

Vi blir kastet rundt, og det forventes at vi skal ordne alt som faller i hendene våre. Dopauser, lunsjpauser og egenomsorg har blant mine kollegaer kommet langt ned på listen. Og jeg har ikke oversikt over hvor mange av mine kollegaer som har grått på jobb.

Arbeidstilsynet avdekket alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven på McDonald's-restauranter fordi personalet var underbemannet, hadde for lite pauser og fordi de ble presset på jobb når de var syke. Vel, da lurer jeg på hvor arbeidstilsynet er når det kommer til helsevesenet?

De stenger ned for å skåne helsevesenet. Men dette er bare en sinnssykt dårlig unnskyldning.

For det er nemlig daglige lovbrudd innenfor helsesektoren, og det er liksom greit? Vi sykepleiere skal bare tåle at det er sånn? For meg er det slik det fremstår. Det er skammelig, og det er skremmende, at slik behandling skal være greit overfor enkelte arbeidsgrupper.

Vårt arbeid blir ikke mer verdsatt nå enn tidligere

Og når jeg først er i gang, kan jeg jo slenge med en liten kommentar angående kompensasjon - som fortsatt veldig mange tror vi får. I kommunen min er den «nye kompensasjonen» at vi får litt ekstra overtidsbetaling. Men det er kun om det kan dokumenteres at det er relatert til pandemien. Det forteller meg meg at sykehusene baserer seg på overtid - nettopp fordi de har for lite folk, og forventer nok en gang at folk trår til.

Vårt daglige arbeid med ekstra belastning blir ikke mer verdsatt enn den tidligere har vært, om den i det hele tatt har vært verdsatt.

Flere kaster inn håndkleet. Jeg håper det fortsetter.

De har nå hatt snart to år til å utdanne flere spesialsykepleiere, og på den måten beholdt en del sykepleiere som kanskje gjerne ønsker en videreutdanning, men som ikke får det til, kanskje på grunn av private årsaker og økonomi. Det er faktisk ikke bare-bare å sette seg på skolebenken, når samfunnet krever to inntekter i en husstand.

Men har de åpnet opp for at de som ville, kunne få betalt utdanning? Nei, de økte muligheten for kun 100 personer landet over. Og det er da regnestykket mitt begynner å slite litt.

Flere slutter. Det håper jeg faktisk fortsetter.

Hva er vel 100 ekstra personer, når det på én avdeling, på ett sykehus, slutter 14 intensivsykepleiere samtidig?

Og løsningen nå, er å utdanne 500 ekstra sykepleiere i året. Det de glemmer, er at det tar 3 år og utdanne en sykepleier, og ytterligere flere år og opparbeide seg kompetanse.

Ingenting overhode blir gjort for å beholde oss som har jobbet noen år. Og det er vi som utgjør noen av de viktigste brikkene i spillet.

Nei, vettu hva. Flere og flere av mine kollegaer har sluttet, og vurderer og slutte. Og det håper jeg faktisk fortsetter. Jeg håper det fortsetter til «topplederne» forstår det virkelig problemet, det problemet vi har sagt ifra om alle år!

Og endelig, endelig er det min tur til å si: Takk for meg, helsevesenet, jeg kommer aldri tilbake!

Les også

Pandemien vil blekne dersom retorikken mot uvaksinerte fortsetter

Les også

Norsk nok for de svina?

Les også

– Da blir det eksplosivt i familiene!

Les også

Ved midnatt tikker meldingen fra min nye flørt inn, og jeg innser at romantikken er død