– Dette er en svært alvorlig hendelse. At det skytes i et offentlig rom og i et område med mange personer, også barn og unge, er alvorlig. Vi skjønner bekymringene som kommer, og vi er også bekymra over det som har skjedd.

Det sier Oslo-politiets leder for Felles enhet for etterretning og etterforsking, Grete Lien Metlid, til Avisa Oslo fredag morgen.

Hun ber alle som kan ha tips i saken om å melde fra til politiet. Fortsatt er ingen pågrepet i saken.

– Nå er vi opptatt av å få informasjon inn. Vi skal gjøre det vi kan nå for å oppklare denne saken, sier Metlid.

Hun forteller at de venter på de siste meldingene på sykehuset, men at situasjonen er svært kritisk for den unge mannen.

– Dette ser svært alvorlig ut for mannen som ble skutt, sier Metlid, og fortsetter:

– Det er veldig vanskelig for familien.

Mannen som ble skutt på Mortensrud torsdag kveld er 20 år gammel.

Full etterforskning pågår

Videre sier Metlid at det pågår full etterforskning av saken.

– Det har vært flere skyteepisoder i Oslo den siste tida, og det er noe som bekymrer oss. Vi har stor forståelse for at det er bekymring rundt dette, sier etterforskningslederen videre.

Om sammenheng med andre saker, sier hun følgende:

– Per nå ser vi ikke sammenheng mellom skytingen i Vika forrige helg, og saken på Mortensrud. Samtidig er det ubesvarte spørsmål, men vi ser ingen sammenheng, sier Metlid.

– Kjente konflikter og kjente miljøer, er det noe man knytter til episoden i går?

– Det er litt for tidlig å svare på det. Vi ligger tett på ulike miljøer og gjengproblematikk, men hva som skjedde på Mortensrud i går er for tidlig å si noe om, sier Metlid.

– Det har vært syv skytinger på syv uker. Hva er budskapet til Oslos befolkning nå?

– Det er at vi gjør det vi kan for å oppklare sakene. Det er pågripelser i de aller fleste. Vi er opptatt av å jobbe forebyggende og skape ro ute, ra ned bekymringer for lokalsamfunnene. Det er det vi kommer til å gjøre nå også, sier Metlid.

– Er det noen grunn til å tro at dette skal eskalere?

– Det kan vi aldri utelukke. Men vi er opptatt av å være i forkant, det er noe vi jobber med året igjennom.

Politiet fokuserer for fullt på å pågripe gjerningspersonen eller gjerningspersonene så raskt som mulig.

– Det er så alvorlig og kritisk her nå at vi rigger oss for en omfattende etterforskning, understreker Metlid.

Ved skole

Vedkommende ble skutt på utsiden av skolen, men skal ikke være elev som går på skolen, ifølge politiets innsatsleder Erling Olstad.

– Politiet er på Lofsrud skole med store ressurser. Vi jobber på stedet, tar imot vitneavhør og vi jobber med sikring av tekniske spor. Vi har en ganske stor aksjon akkurat nå, og den vil fortsette en god stund fremover, sa operasjonsleder Rune Hekkelstrand i Oslo politidistrikt i initialfasen av hendelsen, til Avisa Oslo torsdag kveld.

Vitner i området hevder å ha hørt fem til seks skudd.

– Vi har fått informasjon om flere skudd, men ikke et eksakt antall. Dette er en alvorlig hendelse som vil prege nærområdet der en person er kritisk skadd, sa innsatsleder Erling Olstad.

Episoden er den femte skyteepisoden på syv uker, der til sammen syv personer – alle unge menn – er blitt påført alvorlig til kritiske skader:

  • Natt til lørdag 2. oktober blir en 22 år gammel skutt og alvorlig, men ikke livstruende skadet. Hendelsen skjedde i et parkeringshus i tilknytning Oslo Konserthus i Munkedamsveien. Tre personer er foreløpig siktet i saken. To av dem sitter i varetekt.
  • Mandag 30. august blir en mann i 20-årene skutt ved T-banestasjonen på Brynseng. En 22 år gammel mann blir pågrepet påfølgende natt og siktet i saken. Han erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld for drapsforsøk. Politiet knytter skytingen til en konflikt i et kriminelt belastet miljø.
  • Natt til onsdag 25. august: To unge menn blir alvorlig skadet etter at de blir skutt i et boligstrøk i Trosterud. Seks dager senere blir en mann i 50-årene pågrepet og siktet saken, men han blir løslatt etter avhør som følge av det politiet har omtalt som «svekket mistankegrunnlag». 16. september blir en annen mann pågrepet og siktet i saken, men også han blir løslatt etter kort tid. Igjen oppgir politiet «svekket mistankegrunnlag» som årsaken til at de ikke vil fremstille ham for fengsling.
  • Søndag 15. august: En 34 år gammel mann skyter to unge menn i 18-årsalderen på T-banen ved Skøyenåsen. Politiet har uttalt at det ikke er noen relasjon mellom de involverte. Den siktede mannen ble pågrepet etter kort tid og har siden sittet i varetekt. Foreløpig har han ikke ønsket å forklare seg i avhør. Politiet har begjært rettspsykiatrisk, sakkyndig undersøkelse av ham.

LES OGSÅ: