– Vi synes at offentlig er oppskyting et fint supplement til privat fyrverkeri. I den situasjon som vi er i nå, forstår jeg godt at vi ikke vil ha 10.000-20.000 mennesker samlet på Oslo sentrum, sier Spets.

Derfor tror han at mange vil mange flere skyte opp fyrverkeri privat og minner om at det er viktig å overholde reglene innenfor Ring 2. Også i trehusområdene på Vålerenga og Kampen, er det totalforbud mot avfyring av fyrverkeri.

Forbrukermønsteret tilsier at det er hovedsakelig barnefamilier som kjøper fyrverkeri og arrangerer nyttårsfeiring, kan være annerledes i Oslo, i og med at det er mange single og aleneboere i byen, mener Spets.

– Bruk sunn fornuft

– De aller fleste bruker fyrverkeri på en trygg måte, men vi har en nullvisjon når det kommer til person- og materielle skader. Da må flere følge rådene til myndigheter og bransjen, og slutte med uvettig bruk, sier Spets i pressemeldingen.

I tillegg til de 7 tipsene nedenfor, har Spets formidlet følgende råd for en trygg nyttårsfeiring til Avisa Oslo:

– Det handler om sunn fornuft. Som hovedregel skal du ikke ha noen ting over fyrverkeriet. Den skal ha klar vei opp til himmelen. Det skal ikke være noe hånd eller ansikt over.

Slik lyder de 7 rådene til Fyrverkeriforeningen:

1. Fyrverkeri er lov fra klokken 18:00 til 02:00 på nyttårsaften. Dette er for å unngå at mennesker og dyr blir skremt eller overrasket.

2. Bruk beskyttelsesbriller for å skjerme øynene ved oppskyting av fyrverkeri. Dette gjelder både de som tenner på fyrverkeriet og de som ser på med god avstand.

3. Les bruksanvisning og følg instruksjonene på hvordan du skal tenne på fyrverkeriet og hvor stor avstand du skal holde.

4. Planlegg et trygt du kan skyte opp fyrverkeriet uten at den kan velte.

5. Ikke bøy deg over eller tenn på fyrverkeri som ikke virker på nytt. Du kan returnere fyrverkeri som ikke fungerer og få igjen pengene.

6. Husk å holde god avstand.

7. Spets forteller at alkohol og fyrverkeri ikke hører sammen, da vurderingsevnene blir påvirket og kan i verste fall føre til ulykker.

Kilde: Norsk Fyrverkeriforening / NTB