(Oslodebatten)

Russland ville ha vunnet hvis Mobasheris nei til våpenhjelp hadde fått internasjonalt gehør. Hovedstaden til 44 millioner ukrainere hadde vært Moskva, ikke Kyiv. Presidenten deres hadde hett Vladimir Putin, ikke Volodymyr Zelenskyy. Og det hadde vært mange døde.

En som ikke synes dette er greit, er byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Oppgjøret hans med Rødt er høyst betimelig. De sterke ordene er dessverre på sin plass. I et intervju med Klassekampen sier han:

«Konsekvensen av det Mobasheri ynskjer at skal være Noregs, og resten av Europas politikk, er at Russland vil vinne krigen. Difor går han Vladimir Putins ærend. Dette er eit land som er brutalt angripe, og dersom Raudt hadde bestemt, så hadde Putin allereie tatt Ukraina. Det er alvorleg, og det må Mobasheri stå til ansvar for».

Som kjent er Rødt partiet som sikrer det rødgrønne flertallet i bystyret Nå mener Raymond Johansen at Mobasheris uttalelser virker direkte inn på samarbeidsklimaet mellom Rødt og byrådet.

«Det gjer at det blir ein større avstand mellom oss. Det er saker der vi er usamde med MDG og SV også, men her syner det seg ein avgrunn imellom verkelegheitsforståinga vår».

Flyktninger

Ifølge UDI kom det over 70.000 ukrainske flyktninger til Norge, titusener av dem vil bo i Oslo. Over fem millioner har forlatt landet. Mer enn sju millioner er internt fordrevne.

31.352.

Det er antallet personer i Oslo som stemte på Rødt ved stortingsvalget i 2021, da 8,3 prosent av velgerne stemte på partileder Bjørnar Moxnes. En klar framgang fra kommunevalget i 2019, da 26.302 sjeler - 7,2 prosent - stemte på daværende førstekandidat Eivor Evenrud.

Er så mange av innbyggerne enige med Rødts fremste politiker i byen?

Det håper jeg virkelig ikke.

Snart er det ett år siden Russland gikk til full krig mot sitt fredelige naboland. 24. februar 2022 vil for alltid bli stående som en mørk dag i Europas historie.

Lyspunkt

Når tragedien først var ute, finnes det lyspunkt i at demokratiene har stått sammen i fordømmelsen av Putins vanvittige forbrytelser. Men langt viktigere: De har gitt våpen og penger. Alle vet at dette er grunnen til Ukraina ikke har knelt for sin store og aggressive nabo.

Etter at SV rotet det til i begynnelsen, er det nå bare Rødt av partiene på Stortinget som er imot at Norge og andre land sender våpen til Ukraina.

Dette er en skamplett for partiet.

Etter nyttår har enkelte i Rødt tatt orde for å endre standpunkt. Ledelsen i Rødt, og flere av deres mest fremtredende politikere, plages tilsynelatende av posisjonen man har inntatt. Eller havnet i. Inntrykket var at gammel USA- og NATO-forakt førte til at partiet skled inn en posisjon de sliter med å forsvare, også for seg selv. Det er fascinerende å lese Rødts beskrivelse av eget standpunkt på partiets nettsider. Argumentasjonen oser av usikkerhet og tvil.

Skuffelse

Derfor var jeg spent på hvordan Rødts desidert viktigste politiker i Oslo, Siavash Mobasheri, ville stille seg til denne debatten.

Dessverre ble jeg skuffet. Mobasheri henger hjelpeløst igjen i det verdensbildet som Putin knuste så grundig for snart 11 måneder siden. Det har jeg en sterk mistanke om at velgerne her i byen kommer til å notere seg.

Det er litt av en kontrast til Rødts viktigste politiker i Oslo før Mobasheri. Eivor Evenrud er krystallklar på sin støtte til Ukrainas rettferdige forsvarskrig. Dette var også en av grunnene til at hun i fjor høst meldte overgang til Ap.

Les også

Ap har pådratt seg betennelse i balansenerven mellom by og land

Les også

Krisen ved helsehusene er et minefelt for Ap

Les også

Ufrivillig politi-sk komikk på Mortensrud (men fint for Oslo, da)

Les også

Blir Høyre lammet av krangel og bråk, kan Raymond fort bli sittende med makten i 12 år