Gå til sidens hovedinnhold

SVs andrekandidat med stikk til KrF: – De taler med to tunger

Marian Hussein (SV) mener KrF taler med to tunger – én nasjonalt og én i Oslo – når de snakker om Aktivitetsskolen (Aks).

– Under landsmøtet til KrF stemte de for et forslag om å sette makspris på 7000 kroner i måneden til barnehage og Aks for en familie. I Oslo har de gått inn for at de som har under én million i inntekt som husholdning skal få gratis Aks. Det er jo en stor forskjell på en makspris på 7000 kroner, og det å få det gratis om man har en inntekt på under en million, sier Marian Hussein til AO.

Hun står på andreplass på SVs stortingsliste i Oslo, og er i dag vara på Stortinget. Hun sikter til et utspill fra den borgerlige opposisjonen i bystyret, som tidligere denne måneden tok til orde for å legge om hele finansieringen av Aktivitetsskolen (Aks), som tidligere het SFO.

Les også

Ruters skrekkscenario: Taper nesten 3 milliarder i år

Nytt KrF-vedtak

Siden de rødgrønne partiene inntok byrådet i 2015, har de jobbet med å fase inn gratis deltidspass i Aks for alle elever, uavhengig av familiens inntekt. Foreløpig er det riktignok kun et fåtall bydeler der alle elever får gratis plass i Aks, men byrådet har uttalte ambisjoner om å utvide ordningen.

De borgerlige partiene har imidlertid tatt til orde for en behovsprøvd ordning, der familier med under en million i husholdningsinntekt får gratis plass på Aks, mens de med over en million må betale. Også Kristelig Folkepartis representant i bystyret var med på dette utspillet.

Samtidig vedtok KrF ny politikk under sitt landsmøte på tampen av forrige måned, som går ut på at familier ikke skal betale mer enn 7000 kroner i måneden totalt for barnehage og SFO eller Aks.

Hussein er uansett ikke enig med KrF.

– Gang på gang ser vi at når vi gjør Aks gratis tilgjengelig for alle, så benytter flere seg av det. Jeg stusser over at KrF fortsatt vil fastholde på å gjøre ting behovsprøvd, heller enn å ha som prinsipp at skoler er gratis, og at Aks er en del av skoletilværelsen.

Les også

Berg slår full Ruter-alarm overfor regjeringen: – Kritisk

Aks bør være en del av skolen

SV på sin side har en helt annen politikk for Aks og SFO. I VG kunne man i april lese at SVs store valgløfte var å få på plass gratis SFO i hele landet.

Hussein mener det bør være helt naturlig å se på Aks som en utvidet del av skoletilbudet, og at Aks derfor bør være gratis, akkurat som skolen.

– Det er de samme lokalene, det er den samme arenaen og veldig mange av de samme ansatte, så hvorfor skal man fortsatt holde på en gammeldags tanke om at fattige må ha egne ordninger, i stedet for å gjøre et sånt velferdsgode som Aks tilgjengelig for alle barn?

– Men Aks er jo ikke gratis for alle i Oslo, i de aller fleste bydeler må man betale for 2., 3. og 4. klasse?

– Det er jo en innfasing som vi gjør. Nå er det gratis for alle førsteklassinger, gratis for andreklassinger i 10 av 15 bydeler og gratis for tredje- og fjerdeklassinger i åtte bydeler.

Les også

Høie taler Oslo Høyre-leder midt imot om vaksinepass: – Klokt at kommunene venter

– Glitrende misforstått av Hussein

KrF-politiker Espen Andreas Hasle, som er partiets eneste representant i bystyret, mener Hussein må ha misforstått.

– Det er jo glitrende misforstått av Hussein. Det hun gjør er å sette opp motsetninger som ikke trenger å være motsetninger. Dette er jo virkelig ikke godt lest. Vi må jo skille mellom KrFs primærpolitikk, og hva vi kan få gjennom i Oslo. Det forslaget vårt i Oslo handler om er hvordan vi skal tilpasse utrullingen av Aks når det ikke er billig for alle, på veien til at det skal bli helt gratis, slår han fast overfor AO.

Han understreker samtidig at forslaget om å sette et tak på 7000 kroner i måneden for barnehage og Aks eller SFO, ikke er til hinder for utrulling av gratis aktivitetsskole for alle.

– Hvis Aks blir helt gratis for alle, trenger man ikke den grensen på 7000 kroner, den vil jo forsvinne av seg selv, samtidig som barnehagen fremdeles vil koste penger. Det er flott at hun leser forslagene, men om hun leser bystyreforslaget vårt, vil hun se at det er en mer sosial fordeling av gratis Aks-plasser.

Kommentarer til denne saken