Gå til sidens hovedinnhold

Svein (67) fikk koronavaksinen først i Norge: – Det gikk helt fint

Svein Andersen (67) var den første som fikk koronavaksinen i Norge. Det historiske stikket sammenlignes både med månelandingen og frigjøringsdagen.

– Det føles litt rart. Jeg blir nesten som en historisk person. Det er jo en god følelse egentlig. Nesten som da første mann, Armstrong, gikk på månen, sa Andersen etter å ha fått sprøyten.

Han er beboer på Ellingsrudhjemmet i Oslo og ble vaksinert av fagsykepleier Maria Golding. Både statsministeren og helseministeren fulgte vaksineringen over videolink.

– Det gikk helt fint, sa Andersen like etter at han hadde fått vaksinen.

– Det var overhodet ikke noen smerter med det, ikke noe mer enn en hvilken som helst annen vaksine, sa Andersen til statsministeren.

Solberg: En frigjøringsdag

Statsminister Erna Solberg (H) sier at vaksinen forhåpentligvis er den første av 10 millioner vaksinedoser som skal settes i Norge de neste månedene. Vaksinen består av to doser, som settes med tre ukers mellomrom.

– Dette er en frigjøringsdag, for å frigjøre oss fra dette viruset. Når vi har en vaksine, kan vi ta hverdagen tilbake igjen, sier Solberg.

De første 10.000 vaksinedosene kom til Norge 26. desember og blir fordelt på rundt 5.000 personer, som får én dose nå og én dose om tre uker, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

– Dette er en dag vi har ventet på i 291 dager, nemlig siden 12. mars da vi måtte sette i gang strenge tiltak for å bekjempe covid-19 i Norge, sier Solberg.

Ikke redd for bivirkninger

Statsministeren kaller Andersen et symbol på vaksineringen. Selv håper han at sprøytestikket betyr at det snart blir lettere å få besøk på Ellingsrudhjemmet.

– Det blir fint hvis de besøkende slipper å planlegge mange dager i forveien og bestille besøkstid, sier han.

Han anbefaler absolutt alle andre å vaksinere seg, etter hvert som vaksinene rulles ut i landet, og sier at han ikke er redd for bivirkninger.

– Jeg er i grunn ikke det. Jeg har fulgt med ganske godt på nyhetene. Det er jo mange etter hvert som har fått vaksinen. Det ser ikke ut til å være noen særlige bivirkninger, ikke alvorlige i hvert fall. Man kan bli litt trøtt eller få vondt i hodet, men det må man greie å leve med, sier Andersen til NTB.

Nå venter en ny dose om tre uker før Andersen er skikkelig vaksinert.

Sykehjemsbeboere først

Totalt skal i underkant av 35.000 doser komme til Norge før nyttår. Deretter vil det bli ukentlige leveranser på cirka 40.000 doser.

Sykehjemsbeboere i hele landet står foreløpig først i køen, etterfulgt av personer over 75 år.

Tredje kategori i vaksinekøen er personer mellom 65 og 74 år, samt personer mellom 18 og 64 år med enkelte alvorlige underliggende sykdommer.

Vaksinen må tas i to doser med 21 dagers mellomrom for å gi full effekt. Undersøkelser fra legemiddelselskapet Pfizer, som står bak vaksinen, viser at effekten etter den første dosen er rundt 52 prosent. Når man har tatt den andre dosen, øker dette til 95 prosent.

Godkjent av EU

Amerikanske Pfizer og tyske Biontech har utviklet vaksinen, som er en såkalt mRNA-vaksine. Den må lagres ved minus 70 grader og er kun holdbar i fem døgn.

Vaksinen ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA 21. desember, og en rekke land i Europa har tatt vaksinen i bruk i romjula. I USA og Storbritannia ble den tatt i bruk allerede i begynnelsen av desember.

6. januar ventes det at EMA også godkjenner Modernas vaksine, og at distribusjonen av denne kan starte kort tid etter. Norge har sikret seg 1,9 millioner doser av denne vaksinen.

Fakta om Ellingsrudhjemmet

* Svein Andersen (67), som var den første som fikk koronavaksine i Norge, er beboer her.

* Sykehjem på Ellingsrud i bydel Alna øst i Oslo.

* Beskriver seg selv som «tilrettelagt med små bofellesskap der seks til ni beboere deler kjøkken, dagligstue og balkong».

* 146 boenheter, 80 somatiske langtidsplasser, 44 skjermede plasser for personer med demens, 22 psykiatriplasser, 46 dagsenterplasser

* Bydel Alna har 111 koronasmittede de siste to ukene. Det tilsvarer 222,9 per 100.000 innbyggere.

Fakta om vaksiner mot koronaviruset i Norge

* Norge får vaksiner mot covid-19 gjennom EUs fellesordning og har planlagt å kjøpe inn forskjellige typer, avhengig av hvilke som blir godkjent i EU og hvilken effekt de har på ulike befolkningsgrupper.

* Det er regjeringen som bestemmer hva som skal kjøpes. Folkehelseinstituttet (FHI) står for innkjøpet.

* En vaksine utviklet av Pfizer og Biontech ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn EMA mandag 21. desember. De første dosene kom til Norge 26. desember. Vaksinasjonen startet 27. desember.

* Før nyttår kommer det 35.000 doser til Norge, mens det er ventet at 40.000 doser skal komme i ukentlig i ukene etter nyttår. Det er satt en prioriteringsrekkefølge for hvem som får vaksine først.

* Vaksinering blir gratis og frivillig for nordmenn. I utgangspunktet skal barn IKKE vaksineres. Etter hvert som en større andel av befolkningen får vaksine, vil pandemien gradvis avta.

* Det er kommunene og sykehusene som gjennomfører vaksineringen. De har allerede erfaring med massevaksinering fra de årlige influensavaksinene.

* I noen kommuner blir det fastlegene som gjennomfører vaksineringen, mens det i andre kan bli opprettet egne vaksinasjonslokaler.

(Kilder: FHI, NTB)

Fakta om Pfizers koronavaksine

* Koronavaksinen som er utviklet av Pfizer og Biontech, gir beskyttelse mot covid-19 i 94 prosent av tilfellene.

* Vaksinen, som heter BNT162b2, tas i to doser med tre ukers mellomrom. Gir full effekt én uke etter at andre dose er tatt.

* EU betaler 15,50 euro (omtrent 163 kroner) per dose, ifølge et lekket dokument.

* Er en såkalt mRNA-vaksine.

* Må lagres ved minus 70 grader. Er kun holdbar i fem døgn i kjøleskap.

* Ble først testet på 43.000 personer i en såkalt fase 3-studie.

* Ingen alvorlige bivirkninger er foreløpig registrert. Det er imidlertid meldt om noen få allergiske reaksjoner i USA, men det er ikke uvanlig at vaksiner gir visse bivirkninger.

* Godkjent og tatt i bruk i USA, Canada og Storbritannia, hvor hundretusenvis allerede har fått vaksinen.

* Pfizer-vaksinen fikk grønt lys fra EUs legemiddeltilsyn EMA mandag 21. desember.

* Norge er sikret tilgang gjennom det europeiske samarbeidet. Lørdag ankom den første leveransen, og søndag ble den første dosen satt.

(Kilder: Legemiddelverket, NTB, BBC, AFP, AP, Reuters)

Kommentarer til denne saken