– Det er ingen vei til makt som ikke går gjennom oss, og den makten skal vi bruke, sa Lysbakken til sin partifeller på valgvaken på Rockefeller.

Partiet får to representant mer enn ved forrige valg. Lysbakken mente mandag kveld at partiet får litt dårlig betalt for framgangen fordi flere partier vaker rundt sperregrensen.

– Jeg er strålende fornøyd med alle framgang. Vi slo sperregrensen med 2000 stemmer ved forrige stortingsvalg, og sammen har vi tatt steg for steg i gjenreisingen av vårt parti. Nå er vi blitt en avgjørende kraft i norsk politikk, sa Lysbakken.

Han lovet velgerne å bruke hver eneste dag framover til å levere forandringer for landet og befolkningen.

Må respektere velgerne

– Det er mye som tyder på at vi har klart det vi satte oss som mål og har jobbet for i fire år. Vi er et avgjørende bidrag for en ny regjering og en ny retning. Dette har vært et oppbruddsvalg. Vi ser SVs og andre partiers framgang som et tegn på at folk krever forandring mot store forskjeller og klimakrisen. Det er mange som vil noe annet enn å flikke på ting. Som er lut lei av kutt for dem som har minst og som vil at vi skal bruke pengene på velferd for de mange, sa Lysbakken.

Han trakk fram FNs klimapanels rapport som ble lagt fram i august og som bidro til å gjøre klima og miljø til en viktig sak i valgkampen. I intervju med NRK rett etter talen på valgvaken ble han konfrontert med Senterpartiets vegring mot å gå i regjering med SV.

– Jeg forutsetter at alle vil vise respekt for velgerne som ønsker et nytt flertall. Vi kommer til å kreve radikale forandringer. Et vendepunkt for å få forskjellene og utslippene ned, sa Lysbakken.