Stortinget kjenner ennå ikke det fulle omfanget av angrepet, men har fått bekreftet at data er hentet ut, opplyser de i en pressemelding.

– Trusselbildet er i rask endring og er stadig mer krevende. Angrepet vi står overfor viser at IT-angrep i verste fall kan få alvorlige konsekvenser for demokratiske prosesser, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Stortingspresidenten sier at angrepet er knyttet til utnyttelse av sårbarheter i Microsoft Exchange.

– Det er større og mer avansert enn det vi opplevde i fjor høst, sier Trøen.

– Dette IT-angrepet hadde potensial til å forstyrre Stortingets parlamentariske prosesser. Jeg vil derfor si at dette er et angrep på vårt demokrati, sier Trøen.

Hun opplyser at saken er anmeldt, og videre etterforskning er overlatt til politiet.

– Vi mottok en anmeldelse fra Stortinget i dag, og det skal vurderes om vi skal starte etterforskning, sier kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i PST til NTB.

Problemer med Microsoft

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) ba tidligere i mars alle brukere om å oppdatere Microsoft Exchange. Flere tusen selskaper og myndigheter har blitt rammet av cyberangrep mot Microsoft Exchange, ifølge Reuters.

Siden problemene med Microsoft Exchange ble kjent, har NSM jobbet med saken.

– Vi er kjent med at et titalls norske virksomheter, inkludert Stortinget, er berørt, sier kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy i NSM til NTB.

Knytter ikke sammenheng

Saken er anmeldt, og videre etterforskning er overlatt til politiet. Nasjonal sikkerhetsmyndighet er varslet og støtter Stortinget med råd og teknisk analyse.

Det kan foreløpig ikke knyttes sammenheng mellom dette angrepet og det som Stortinget var utsatt for høsten 2020.

Høsten 2020 oppdaget Stortinget at ukjente hackere hadde klart å komme seg inn på epostkontoene til enkelte stortingsrepresentanter og ansatte.

(©NTB)