I natt, like før klokka 04.00, meldte Oslo-politiet om at en politipatrulje hadde kommet over en større vannlekkasje i Kirkeveien ved Majorstukrysset.

«Vi gjør nødvendige varslinger og sperrer av det som foreløpig er nødvendig», skrev politiet da.

– En patrulje som kom kjørende mot Majorstukrysset, så at det kom mye vann ut av kumlokk og rister, forteller operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo-politiet til NTB.


Politiet rykket ut til stedet med flere patruljer og stengte av deler av Kirkeveien, som er del av Ring 2.

– Vannet fryser på bakken, og det blir jo skøyteis dette, sier Pedersen.

En time senere ble det meldt om at lekkasjen er stanset.

Brannvesenet vurderer det til å være en større lekkasje, og at det var stor fare for at det kan renne inn i kjellere i området.

Vannet rant nedover i retning Frogner, og hadde like etter klokken 04.00 nådd helt ned til Gyldenløves gate ved inngangen til Vigelandsparken.

Det er ifølge Vann- og avløpsetaten brudd i en hovedvannledning, og vannet er stengt i området:

«Vannet blir stengt under reparasjon av et brudd på den offentlige vannledningen 08/01-2022 mellom kl. 05:00 og ca. kl. 17:00», skriver etaten på sine nettsider.

Det er per tidspunkt ikke oversikt over omfanget av lekkasjen.

Veien er sperret fra krysset Essendropsgate/Sørkedalsveien til Kirkeveien. Omkjøringen er skiltet.

Avisa Oslos journalist på stedet lørdag morgen får fortalt at Vann- og avløpsetaten ikke vil vite hva skaden på røret kan være før om noen timer.

Like før kl. 10.30 opplyser kommunikasjonssjef i Vann- og avløpsetaten at de fortsatt håper på å være ferdig til kl. 17.00. Da vil beboere og butikkene i området få vannet tilbake, men han understreker at det er for tidlig å si om de vil klare å bli ferdig til fristen.

Vi har begynt å grave, men det er en betongsåle under asfalten, så det kommer til å ta litt tid, sier Simen Strand Jørgensen.

Statens vegvesen skriver at det ventes at veien vil være stengt til lørdag kveld.

Årsaken til vannlekkasjen er fortsatt ukjent, og Jørgensen kan heller ikke si noe om hvor gammel hovedledningen er.

Vannet er tilbake

Beboerne i området har nå fått vannet tilbake etter at det ble stengt i morgentimene. Strand Jørgensen forteller at gamle rør fører til at lekkasjer lett kan inntreffe.

– Vi skrudde på vannet 17.05 og nå pågår det opprydningsarbeid, sier Strand Jørgensen og utdyper at det ikke er uventet at vannlekkasjer oppstår.

– Det er sånt som skjer fra tid til annen. Vi har mange gamle rør i Oslo, og det er vedlikeholdsplaner.

I timene hvor beboerne var uten vann ble det tilrettelagt for drikkevann for de som var berørte av at vannet var stengt av.

– Vi setter opp vannposter til de som mangler vann slik at man får tilgang til drikkevann. Det er sjeldent at vannet er stengt lenge, sier Strand Jørgensen.

Flere av beboerne i området kan oppleve å få brunt vann i springen som følge av lekkasjen. Dette skyldes sand i rørene. Oppfordringen er da å ikke vaske klær inntil vannet er klart igjen.

Strand Jørgensen sier at arbeid med vannlekkasjer kan variere i lengde.

– I dag var det litt problemer på grunn av betongsålene, men vanligvis tar arbeidet fem-seks timer, men dette varierer.