– Dette angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og setter uskyldige menneskers liv i fare. Russiske myndigheter har det fulle og hele ansvaret for å ha kastet Europa inn i denne svært mørke situasjonen. Russland må umiddelbart stanse sine militære handlinger og respektere Ukrainas suverenitet og territorielle integritet, sier Støre i en skriftlig uttalelse til NTB torsdag morgen.

– Vi står sammen med folket i Ukraina i denne forferdelige tiden, sier han videre.

Samtidig med at det i sosiale medier ble meldt om eksplosjoner mange steder i Ukraina, meldte Interfax at Russland iverksatte militære operasjoner mot Ukraina klokken 5 torsdag morgen. Ukrainas utenriksminister anklager Russland for å ha gått til full krig.

I en uannonsert tale på russisk TV tidlig torsdag morgen ba Putin de ukrainske militære legge ned våpnene. Han truet andre land og gjorde det klart at ethvert forsøk på hindre den russiske operasjonen vil føre til «konsekvenser som de aldri har opplevd».

Putin sier Russland ikke har som mål å okkupere Ukraina, men at alt ansvar for et blodbad ligger hos det han kaller det ukrainske regimet.

Ikke indikasjoner på økt aktivitet ved norskegrensa

På NRKs Nyhetsmorgen sier Støre at det ikke har noen indikasjoner på at det er økt aktivitet ved Norges grenser.

Tidligere i sendingen tok tidligere forsvarsattaché Hans Petter Midttun til ordet for å styrke forsvaret.

– Norge har et godt forsvar som fungerer med våre Nato-allierte. Det er ikke snakk om å her ta en militær motreaksjon mot det som nå skjer. Men Ukraina skal få vår støtte, politisk og humanitært, svarer Støre.

Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har fordømt angrepet.

– Det er uberettiget, uprovosert og uansvarlig. Et klart brudd på folkeretten. Våre tanker går til de som allerede har lidd for mye av denne konflikten og frykter at morgendagen vil bli mye verre, sier Huitfeldt

– En mørk dag i Europa

Mens Høyre-leder Erna Solberg kaller det russiske angrepet på Ukraina for en mørk dag i Europa, og for Ukrainas befolkning.

– Russland har startet invasjonen av Ukraina. En mørk dag i Europa, og for Ukrainas befolkning. Det trengs samlet internasjonal reaksjon på Putins brudd på internasjonal rett, skriver Solberg på Twitter torsdag morgen.

Norsk ambassadepersonell flyttet

Norge har flyttet sine diplomater i Ukraina midlertidig fra Kyiv til Lviv etter det russiske angrepet mot Ukraina.

– Ambassaden vil operere fra Lviv, men har svært begrenset kapasitet til å bistå norske borgere i Ukraina, sier Huitfeldt.

Ambassaden er ikke åpen for publikum, men er tilgjengelig på telefon og e-post. Det vil inntil videre ikke være mulig å søke om norsk visum eller oppholdstillatelse fra Ukraina.

Utenriksdepartementet har siden 11. februar frarådet alle reiser til Ukraina.

– Jeg oppfordrer alle norske borgere som fremdeles er i Ukraina, til å forlate landet. Vi har vært i kontakt med de som har registrert seg på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar for å minne om reiserådet, sier Huitfeldt.

Utenriksdepartementet oppfordrer alle som har forlatt Ukraina, til å oppdatere reiseregistreringen sin.