Oslos 110-sentral meldte i 14.30-tiden tirsdag ettermiddag om brann i ventilasjon i bygård i Vogts gate på Torshov.

– Det er mulig snakk om brann i pipe eller ventilasjonsanlegg. Det er meldt om røyk i flere leiligheter og vi er akkurat fremme på stedet, sa operasjonsleder Alexander Østerhaug til Avisa Oslo rundt klokken 14.40.

Hendelsen skjedde i en 1890-bygård i krysset mot Oskar Braatens gate.

– Vi fryktet det verste og har sendt ut ni brannbiler for å håndtere en eventuell spredning, opplyste vaktkommandør Klakegg i 110-sentralen til AO like før klokken 15.

– Det er komplekse gårder å slokke brann i. Når vi får melding om brann i 1890-gårder sender vi på godt med ressurser, sa brannvesenets innsatsleder Eirik Håheim Pedersen på stedet og utdypet at to brannstasjoner hadde vært i sving.


Klokken 14.50 snakket AO med vaktkommandør Ola Klakegg i Oslo brannvesen som fortalte at de jobbet med å få kontroll på stedet.

– Det er mye røyk over taket. Noen har observert flammer og vi er i gang med slokkearbeid i denne sjakten og prøver å hindre at det eventuelt sprer seg til øvre konstruksjon og etasjeskiller, sa Klakegg til AO.

Han fortalte da at noen av beboerne hadde evakuert seg selv ut.

Samtidig meldte AOs reporter på stedet at all trafikk og trikk sto, og at Vogts gate var sperret ved ring 2 og ved Rosenlund på Torshov på grunn av hendelsen. Klokken 15.20 meldte reporter på stedet at veien igjen var åpnet.

(Saken fortsetter under intervjuet med brannvesenets innsatsleder på stedet Eirik Håheim Pedersen)

Brannvesenets innsatsleder på stedet Eirik Håheim Pedersen opplyste til AO i 15-tiden at det hadde vært brann i etasjeskillet mellom første og andre etasje.

– Vi har fått til godt med slukkemiddel på den brannen. Status nå er at vi tar oss inn i leiligheten i etasjen over og følger hele ventilasjonsanlegget opp for å verifisere at det er slokket hele veien opp, sa Pedersen.

På spørsmål om de hadde oppdaget mer brann opp i etasjene, svarte innsatslederen nei, men at de hadde funnet noen varme punkter i andre etasjer som de kontrollerte ut.

– Oppover i etasjene ser det greit ut, men vi kommer til å gjøre grundige undersøkelser før vi sier oss fornøyd med det, sa Pedersen.

Ukjent brannårsak

Om skadeomfanget i første etasje, opplyste Pedersen at det var snakk om minimale skader, men han presiserte at brannen altså har vært inne i etasjeskillet mellom første og andre etasje.

– Så vi må opp der for å se hvordan innbrenningen er i etasjeskillet.

Da AO snakket med innsatslederen var det fortsatt uvisst hva som var brannårsaken.

– Det har vi ikke funnet ut av enda. Politiet kommer til å undersøke videre, sa Pedersen.

I 16-tiden bekreftet operasjonsleder Rune Hekkelstrand overfor VG at nødetatene fortsatt er på stedet, men de hadde fått kontroll på brannen og gjorde etterarbeid.

NTB melder sent tirsdag ettermiddag at det per nå ikke er meldt om personskader, men fortsatt uvisst om beboerne kan flytte hjem igjen i løpet av tirsdag.