Se oversikten med spillerne og deres inntekter nederst i saken.

Skattelistene for 2019 viser at spillerne på Vålerengas herrelag i gjennomsnitt står oppført med en inntekt på 962.618 kroner. Damene: 161 788 kroner.

– Hovedtrenden er nok den dere viser til, det er ingen tvil om det. Vi ser en gradvis utjevning, men jøss, det er kjempeforskjeller. Våre damer tjener etter disse tallene i snitt rundt 20 prosent av det herrene tjener, det er helt enorm forskjell, sier daglig leder Morten Grødahl for Vålerenga Fotball Damer.

Han ser at det er faktorer som gjør skattetallene litt upresise, men opplever klart at tabellene gjenspeiler ulikhetene som preger herre- og damelagsfotball i hele Norge.

Bedre rammevilkår for herrene

– Vi gjør det vi kan med rammene vi har. Så er det klart at det er veldig urettferdig hvis du ser det i et større samfunnsperspektiv. Lønnsforskjellen er der for spillere som er like profesjonelle som herrene i all sin atferd, fortsetter han.

Grødahl påpeker at han svarer med mest kunnskap om kvinnefotballen, men gjør flere vurderinger om hvorfor forskjellene er så store.

– Det er noen viktige forskjeller innen rammebetingelsene. Herrefotball nyter godt av tv-avtaler og store inntekter. Der tror vi at det vil skje ting som vil gi kvinnefotballen større inntekter. Det er også mye penger i Champions League og overgangsmarkedet på herresiden. UEFA og FIFA jobber med den problematikken. Vi har fått signaler på at de jobber med å likestille rammene rundt det. Målt på markedsverdi er vi veldig opptatt av at vi ser en positiv utvikling. Alt kan ikke rettes opp på ett år, men hvis ting går i riktig retning, er det viktig, sier Grødahl om noe av bakgrunnen for forskjellen.

Selv påpeker han at flere Vålerenga satser på å tilby flere av spillerne sine proffkontrakt. Dette skal ha bedret seg siden 2019. Så vil trolig pandemien – og de omfattende permitteringene i klubben – påvirke inntektstallene for 2020 negativt.

Ikke overrasket

– Jeg er ikke overrasket over at mannlige fotballspillere tjener mer enn damene, det har jo vært slik i mange år – men det er gledelig at utviklingen nå i toppfotballen for damer går i en retning av at flere har fulltidsjobb som fotballspillere, svarer daglig leder i Vålerenga Fotball, Erik Espeseth.

Han er altså sjef for herrefotballen i klubben. Espeseth trekker fram andre årsaker til lønnsforskjellene, som flere tilskuere på herrekamper og høyere seertall i Eliteserien – som igjen fører til bedre nivå på medieavtaler og sponsorinntekter. Dette fører til høyere omsetning og høyere lønn.

Han opplever at det skjer mye positivt som legger til rette for bedre forhold for Toppserieklubbene, blant annet at det er kommet en egen administrasjon i toppfotballen for damer og at flere klubber er blitt styrket administrativt og jobber profesjonelt med satsing.

– Vi må også huske på at det på herresiden har tatt svært mange år og bygge seg opp der man er i dag, det var først tidlig på 2000 tallet man fikk på plass en virkelig stor medieavtale, så man må rett og slett også være litt tålmodig og jobbe aktivt videre for å styrke økonomien i klubbene, avslutter Espeseth.

A-laget, Vålerengas herrelag

Gjennomsnittsinntekten til spillerne i skattelistene var på. Da er trener Dag-Eilev Fagermo ekskludert fra regnestykket.

Noen spillere dukker ikke opp i skattelistene. Oversikten viser inntekt, formue og skatt fra 2019.

A-laget, Vålerengas damelag

Gjennomsnittsinntekten til spillerne i skattelistene var på 161 788 kroner, og var betydelig lavere enn det kollegaene deres på herrelaget.

Noen spillere dukker ikke opp i skattelistene. Oversikten viser inntekt, formue og skatt fra 2019.