– Dette er helt surrealistisk, sier Kasia Mielnicka (32).

Mielnicka sitter i trappen i et lagerbygg i Trondheimsveien 2 mens hun tar et pust i bakken søndag kveld.

– Jeg tenker dette er det minste jeg kan gjøre. Og jeg hadde håpet noen ville gjort dette om vi var i samme situasjon.

På kort tid er hun blitt det hun beskriver som «administrasjonsarbeider» i innsamlingen av alt fra klær til hygieniske artikler og fyrstikker som skal fraktes til ukrainere i nød. Det hele organiseres av frivillige fra «Hjelp Ukraina - Norgesaksjon», sier Mielnicka.

– Akkurat nå tar vi imot alt som folk har samlet, og det kommer folk hit med ting som har blitt samlet inn fra andre steder i Oslo, forteller hun.

Lageret har en av de frivillige fått låne av jobben.

– I morgen blir det fraktet til et annet lager, hvor vi får sortert alt etter kategori. Det er utrolig viktig, ellers blir det ikke sendt, sier Mielnicka og legger til at det mangler mennesker til å sortere.


Mielnicka har polske foreldre, og kom inn innsamlingsarbeidet gjennom noen polske Facebook-sider hun er medlem i.

– Der så jeg at det fantes noen innsamlingspunkter flere steder på Østlandet, men ikke i Oslo. Jeg bor i Moss og tenkte at jeg kunne stille opp og frakte ting fra Oslo til Fredrikstad.

Siden hun engasjerte seg, har det imidlertid dukket opp flere som har meldt seg frivillig i Oslo, forteller hun.

– Men ettersom jeg allerede hadde videreformidlet informasjonen og mange hadde kontaktet meg, stilte jeg opp allikevel.

Stor respons

32-åringen driver nemlig en Instagram-konto med flere tusen følgere, og delte lørdag informasjonen hun hadde lest på polsk videre med sitt nettverk. Responsen har vært overveldende.

– Det er i hvert fall 50–60 stykker som har skrevet til meg. Og det er mange, mange som har delt historien jeg la ut.

(Saken fortsetter under Instagram-innlegget som Mielnicka delte lørdag)

Hun forteller det også er en del som bor langt unna som har vipset henne penger. For disse pengene skal hun handle inn for eksempel soveposer, som hun vil pakke og levere i Moss der det også er en stasjon for øyeblikket.

På spørsmål om når det hele skal fraktes til Polen, er det tydelig at planleggingen skjer løpende.

– Så fort som mulig. I morgen kveld eller tirsdag eller onsdag, sier Mielnicka.

Innsamlingspunktene flytter seg også daglig. Mielnicka legger ikke skjul på at det mest pressende er å få koordinert alt og alle.

– I morgen tror jeg det blir et annet sted. Akkurat nå er det en ganske kaotisk situasjon. I morgen får vi litt mer beskjed fra vår kontaktperson i Polen.

Mielnicka forteller at det er en som er i Polen og koordinerer, som får beskjed om hva som trengs de konkrete stedene.

– Noen steder har sagt stopp fordi de har fått mye og må organisere seg. Nå vil man prøve å sende ting over til Ukraina andre steder og mindre grenseoverganger.

– Det er også mange menn som har fraktet familiene sine over grensa, før de drar tilbake til Ukraina. De trenger også forskjellige ting når de skal inn igjen, tilføyer hun.

– Veldig kaotisk

– Jeg er livredd. Hjembyen min er ødelagt. Alt er ødelagt, sier ukrainske Steff som bærer poser fra gangen og inn på lageret.

– Vi prøver å finne et sted i morgen hvor vi kan samle sammen alt dette og organisere det bedre slik at de kommer fram over grensen kjappere.

Steff forklarer at grensekontrollørene er svært strenge, og at de har fått beskjed om at det er viktig at alt er pakket og sortert riktig.

– Forhåpentligvis kommer mange til å komme sammen for å organisere og pakke dette i morgen.

– Viljen er kjempestor

Vegard Skjefstad (51) er også tilstede. Han har vært på Kløfta og hentet ting som han nå leverer i Trondheimsveien.

– Vi samler inn fra hele Østlandet, og får ting inn hit. Så får vi se om noen får det bort til Polen og Ukraina.

Gjennom sitt kontaktnettverk får vite hvor det er transportressurser, forteller han om sin rolle.

– Om det er busser, biler, eventuelt en båt. Viljen er kjempestor, så det handler om at noen må spørre og noen må høre etter.

– Hva er det som kommer til å skje de neste dagene, ut ifra du vet?

– Med farten vi får inn ting her kommer vi til å trenge mye plass til å lagre ting, og man kommer til å trenge mye biler.

Mener kommunen må stille med lagringslokale

Avisa Oslo har søndag kveld vært i kontakt med bystyrerepresentant Lars Petter Solås (Frp), som har fått med seg innsamlingsaksjonene og utfordringene med tanke på lagring.

Solås mener kommunen må se på muligheten for å stille opp med et lokale til hjelpeaksjonene.


Søndag ettermiddag sendte han en anmodning til byrådsleder Raymond Johansen (Ap) om nettopp dette. I henvendelsen står det følgende:

«Oslo kommune har tydelig vist at vi står sammen i solidaritet med Ukraina, og jeg håper derfor vi som kommune kan vise støtte gjennom også å stille opp med et lokale til denne humanitære hjelpeaksjonen.

Oslo kommune har mange eiendommer og lokaler spredt rundt i byen, og jeg anmoder byrådslederen om å så raskt som mulig undersøke om et lokale kan stilles til disposisjon for Den ukrainske forening i Norge og Norsk Ukrainastøtte.»

Bystyrerepresentanten utdyper til Avisa Oslo at det kan være snakk om et lagerlokale, en gammel gymsal eller liknende som kommunen har til rådighet.

– Håper det kan hjelpe

Karin (34) fra Kalbakken er en av de som kom over Kasia sin Instagram-post om innsamlingen.

– Da tenkte jeg at det var en kjempeflott anledning til å samle sammen det vi har ekstra. Vi har masse barnetøy som er fravokst. Så dette er en kjempefin anledning til å bidra. Vi håper det kan hjelpe noen som trenger det mer enn oss.

Karin håper flere Oslofolk blir med på innsamlingen.

– Absolutt. Jeg syns det er et kjempefint initiativ. Det er fint å vite at det kommer rett til hjelpesentralen.

LES OGSÅ: