Gå til sidens hovedinnhold

Stor koronasmell for Sats: Så mange medlemmer har forsvunnet

Det er tunge tider for treningssenterbransjen. Det kommer tydelig frem i Sats' ferske rapport.

Sats har 64 treningssentre i Stor-Oslo, noe som gjør selskapet til det desidert største av sin art i hovedstadsområdet. I en fersk rapport kommer det frem hvilke innvirkninger koronapandemien har hatt for kjeden i 2020.

De, som de fleste andre, har gått gjennom et svært tøft år.

Siden starten av 2020 har Sats mistet 19.000 medlemmer i Norge. Totalt for samtlige Sats-sentre i Norden, er tallet tredoblet.

Av rapporten kommer det frem at medlemsflukten i Norge i hovedsak skyldes de lange periodene med stengte sentre i Oslo.

Les også

Truls (31) løfter vekter i sprengkulda: Slik kan du trene styrke utendørs

Fallende inntekter

Samtidig ser man av rapporten at selskapets inntektstall har blitt betydelig redusert.

For sentrene i Norge er fasiten følgende: Sammenligner man inntektene fra siste kvartal 2019 med siste kvartal 2020, ser man at totalen har sunket med 31 prosent. Det er et tap på nærmere 150 millioner kroner fra de norske sentrene. Legger man til tallene for Sverige, Danmark og Finland til grunn er tapet enda større.

Sats gikk ut av siste kvartal i 2019 med 66 millioner kroner i pluss, mens i samme periode i 2020 viser tallene heller et tap på 40 millioner kroner.

Treningssenterkjeden har derimot også fått betydelig støtte fra norske myndigheter. Sats fikk tildelt 83 millioner kroner av den nasjonale potten på 288 millioner kroner til treningssentrene i januar, skrev Treningsindustrien.no.

Tøft for treningssentrene i Oslo

Slik Avisa Oslo tidligere har omtalt, er det krisetider for treningssentrene i Oslo. I midten av januar viste den siste medlemsundersøkelsen fra Virke Trening, organisasjonen som representerer store deler av treningssenterbransjen, at situasjonen er svært kritisk i hovedstaden.

46 prosent av treningssentrene i Oslo svarte blant annet at det er reell fare for konkurs som følge av koronapandemien.

– Stengte treningssentre er svært alvorlig, både av hensyn til folkehelse, av hensyn til de ansatte og av hensyn til virksomhetenes evne til å overleve. Treningssentre er en viktig treningsarena, spesielt i store byer, sa Kjetil Larsen, styreleder i Virke Trening, den gang.

Les også

Rett utenfor Oslo trenes det nå for fullt: – Ventet på dette veldig lenge

Stengte sentre i hovedstaden

Den siste tiden har derimot treningssentrene i flere kommuner utenfor Oslo fått åpne, deriblant Bærum, Asker og Lillestrøm. Men enn så lenge åpnes de ikke i Oslo.

Den statlige koronaforskriften for de såkalte ring 1-kommunene (Halden, Nordre Follo, Oslo, Sarpsborg og Ås) sier at treningssentre skal holde stengt. Så lenge denne bestemmelsen varer kan ikke Oslo kommune åpne treningssentrene.

– Når treningssentrene vil kunne åpne igjen avhenger først av at det åpnes for det i den statlige forskriften, deretter av smittesituasjonen, rådene fra nasjonale helsemyndigheter og kommunens faglige vurderinger, sa Anders Lundell, spesialrådgiver i Oslo kommune, til Avisa Oslo nylig.

Kommentarer til denne saken