Gå til sidens hovedinnhold

Stor guide: Slik blir helgens løpefest i Oslo

Lørdag inviterer Oslo Maraton til løpefest i Oslo sentrum. Her er alt du trenger å vite enten du skal delta eller ikke.

I et normalt år har Oslo Maraton over 20.000 deltakere, men i år har koronarestriksjonene satt en rekke begrensninger for den store løpefesten.

Arrangørene lover likevel et minneverdig løp for de rundt 6.000 påmeldte deltakerne.

– Vi kaller det en folkefest på lik linje som 17. mai. Det blir litt færre deltakere i år, men det vil bli en løpefest for de som er til stede, forteller Stine Næss-Hartmann, kommunikasjonsansvarlig for Oslo Maraton, til Avisa Oslo.

Lurer du på hvordan årets arrangement blir? Avisa Oslo har samlet alt du trenger å vite i denne guiden.

Årets løype

I år er selve indrefilet, maratonløpet, avlyst, noe som betyr at det kun er halvmaraton og tikilometer som er mulig å delta på. Det har også gjort at arrangørene har endret den normale løypen.

Det betyr at årets halvmaraton består av to ganger tikilometersløypen – pluss en liten ekstra sløyfe på slutten for å fullføre de 21,1 kilometerne man skal løpe.

Løpet starter utenfor Rådhuset. Deretter løper man gjennom gatene i Vika og Frogner, før man ankommer Skøyen og Sjølyst. Her snur man og løper langs Frognerstranda tilbake. Deretter løper man via Tjuvholmen, Aker Brygge og Akershus festning – og tilbake til starten foran Rådhuset.

Har du meldt deg på tikilometer er du ferdig her. Løper du halvmaraton løper du samme runde én gang til. Det er også verdt å merke seg at det er flere drikkestasjoner langs løypen.

Vanligvis går maratonruten via Frognerparken og St. Hanshaugen, noe som gjør den langt mer brutal og kupert enn i år. Det kan med andre ord være gode muligheter for å løpe på gode tider i år.

Startnummer og starttid

Arrangørene åpnet torsdag for henting av startnummer. Du kan også hente nummeret ditt på selve løpsdagen, men det anbefales å gjøre det så tidlig som mulig. Husk også at du må ha et grønt koronasertifikat for å få startnummer.

Startnummeret hentes i arrangørteltet på Rådhusplassen. Dette er åpningstidene for startnummerutdeling:

 • Torsdag kl. 13:00-20:00
 • Fredag kl. 09:00-20:00
 • Lørdag kl. 07:00-18.00

Alle som er påmeldt har fått en e-post med starttid for når de skal løpe. Dette er de foreløpige starttidene til de ulike distansene. Hver pulje starter stort sett med ti minutters mellomrom:

 • Start halvmaraton pulje 1: Kl. 09:00
 • Start halvmaraton pulje 2: Kl. 09:10
 • Start halvmaraton pulje 3: Kl. 09:20
 • Start halvmaraton pulje 4: Kl. 10:55
 • Start halvmaraton pulje 5: Kl. 11:05
 • Start halvmaraton pulje 6: Kl. 11:15
 • NM halvmaraton/Pulje 1A: Kl. 13:45
 • Start 10 for Grete pulje 1: Kl. 15:45
 • Start 10 for Grete pulje 2: Kl. 15:55
 • Start 10 for Grete pulje 3: Kl. 16:05
 • Start 10 for Grete pulje 4: Kl. 16:15
 • Start 10 for Grete pulje 5: Kl. 16:25
 • Start 10 for Grete pulje 6: Kl. 16:35

Les også

Dette er ekspertenes ti tips til deg som skal løpe Oslo Maraton

Værmelding

Både Yr og Storm er så godt som samstemte om hvordan forholdene vil bli lørdag.

Den foreløpige værmeldingen viser rundt 12–13 grader for de som skal starte å løpe på formiddagen. Det er meldt overskyet og lite vind. Løpelegenden Jack Waitz' har beskrevet det som perfekte forhold.

På ettermiddagen stiger temperaturen et par grader, men det er lite som tyder på at solen vil titte frem.

Saken fortsetter under bildet.

Slik påvirkes trafikken

Dersom du skal ferdes i Oslo sentrum med kollektivtransport lørdag, så kan det være lurt å beregne ekstra tid for reisen. Oslo Maraton påvirker trikk 12 og 13 og en del busslinjer frem til ca. klokken 19.30, opplyser Ruter.

Disse linjene blir påvirket:

Hvordan følge løpet?

Dersom du ikke har anledning til å ta ut til gatene for å følge deltakerne fra sidelinjen, finnes det flere måter å holde et øye med løpet.

NRK sender som vanlig NM-halvmaratonen fra klokken 13:30 – etterfulgt av tikilometersløpet.

Det er også mulig å følge deltakerne direkte via Oslo Maraton-appen på telefonen sin. Her kan man søke opp personens navn og se passeringstidene etter 5, 10, 15, 20 og 21,1 kilometer.

Kommentarer til denne saken