– Barnemeny irriterer meg, det er helt sinnssykt. Hva er en barnemeny? Det er pølser og pommes frites. De er mennesker. De er jo ikke dyr. Barna kan spise stekt kveite, de også, sier en engasjert Christer Rødseth (30) til Nettavisen.

Og engasjementet rundt temaet barn og mat er nettopp det som gjorde at han skulle vise seg å være en perfekt match for gründerne Mano Rashidi og Silje Rosness Dahle da de sa opp jobbene sine og startet det webbaserte kokkekurset «Chew».

Målet med Chew er at barn gjennom videoer og quizer skal lære om mat på en morsom og interaktiv måte. Vaaghals-kjøkkensjef Rødseth er ansiktet utad, og lærer barna både tips og triks på kjøkkenet.

– For min del prøver jeg alltid å få folk inn på kjøkkenet. For hvis man tilegner seg litt kunnskap så er det utrolig mye man kan gjøre. Også er det veldig gøy, forteller superkokken.

Fikk med stjernekokk på laget

Les også

Parken skjuler en glemt barokkhage. Har jobbet i tiår for å få den tilbake

Ideen bak Chew kom ut fra Rashidi og Dahles eget behov, da de selv har barn som er i målgruppen.

– Vi ser at de blir nysgjerrige og at de synes det er kjempemoro når man lar dem slippe til. Så tenkte vi at vi må kunne sende barna på et kokkekurs, på lik linje som man gjør med for eksempel fotball eller kor, men fant bare korte og veldig dyre kurs. Vi ønsket noe man kunne gjøre en gang eller to i uken, så vi begynte å leke litt med ideen om å skape noe selv, forteller Mano Rashidi til Nettavisen og legger til:

– Så ble Chew født. Men vi er ikke kokker, og vi skjønte at vi må lære barna basiskunnskaper. For med alt annet så trenger du verktøy for å virkelig få det til. Så hadde vi navnet til Christer på blokka, og da han ble med var det full match.

Rødseth svarte ja nesten umiddelbart da han fikk forespørselen, og har siden hatt en stor rolle i å forme Chew.

– Konseptet var satt og plattformen var bygd, men vi manglet innholdet. Silje gjorde mye av arbeidet der, fant retter og liknende, så tok jeg det hun hadde funnet og gjorde det til mitt eget. Også er det mye sikkerhetsregler og sånt som jeg har kommet opp med. For når du slipper barn inn på kjøkkenet så må det være noen føringer for hva som er greit og ikke greit, forteller Rødseth om samarbeidet og legger til:

– Du slipper ikke en sjuåring løs med kniv helt alene.

Flere gaming-elementer

Chew er en abonnementsbasert tjeneste der brukerne får tilgang til innholdet i ett år av gangen.

Til nå eksisterer det tre nivåer, der hvert nivå har rundt ti leksjoner. Etter hver leksjon må barna gjennom en quiz der de må svare riktig på minst 80 prosent for å gå videre til neste steg. På mange måter kan det minne om et dataspill.

– De hadde opplevd ting som man ikke skulle kunne oppleve

Dette er et grep gründerne har tatt helt bevisst.

– Målgruppen vår er opptatt av gaming og YouTube, så vi har prøvd å få disse elementene inn i konseptet vårt. Så ved å gi dem poengscore og belønninger er målet at barna skal ha lyst til å komme tilbake for å fortsette læringen, sier Rashidi.

Både han og makkeren Silje Rosness Dahle er tydelige på at dette er et kurs for alle barn – uansett kunnskapsnivå.

– Selv om du går på fotballtrening blir du ikke nødvendigvis fotballstjerne, men du lærer mye om det å holde deg i aktivitet. Og på samme måte blir du ikke nødvendigvis kokk selv om du gjør dette, sier Dahle til Nettavisen og legger til:

– Men du får med deg noe du kan bruke resten av livet.

«Et rent kjøkken er et lykkelig kjøkken»

I tillegg til sikkerhet på kjøkkenet og matlaging lærer barna også viktigheten av renslighet gjennom Chew.

– Vi gjorde en del undersøkelser da vi begynte med dette, og det at foreldre synes det er styrete å la barna slippe til på kjøkkenet var noe av det som kom frem. Det blir så mye mas og rot, sier Dahle, før hun presenterer «løsningen» til Chew:

– Vi har ganske tydelige mantraer, som «et rent kjøkken er et lykkelig kjøkken». Det gjentar vi i alle episodene.

Christer Rødseth er overbevist om at dette er effektivt:

– Hvis man lærer barn disse tingene, som renslighet og sikkerhet, når de er mellom åtte og ti år gamle. Da sitter det.

Fikk prøve seg fra ung alder

Chew har nå vært online for barn rundt om i landet i om lag tre måneder, og Rødseth, Rashidi og Dahle synes det er veldig gøy å se hvor engasjerte brukerne er i tjenesten deres.

– Det er utrolig gøy å se hvor mange barn som klarer det, helt ned i seks-sjuårsalderen, sier Rødseth.

– Det handler om å bare la barna få prøve. Så lenge man slipper dem til så klarer de mer enn man tror. Jeg tror mange foreldre er utålmodige og heller gjør ting selv, men hvis man slipper dem til så klarer de helt utrolige ting, legger han til.

Selv fikk kokken alltid leke seg på kjøkkenet som barn.

– Eller, jeg spurte vel aldri, jeg bare «gønna på», ler han, før han avslutningsvis deler en historie fra eget liv:

– Jeg husker en gang etter skolen, jeg var vel rundt åtte år gammel, så skulle jeg lage sjokoladekake. Jeg fikk til kaka, den ble grei. Men så skulle jeg lage sjokoladekrem, og visste at mamma brukte kaffe i kremen. Så jeg tok oppi kaffegrut, men det ble aldri bra, minnes stjernekokken og fortsetter:

– Og i stedet for å pælme den i do og skjule sporene, så kastet jeg den under trappa vår ute. Så bikkja vår holdt jo på å dø, for han slukte i seg alt sammen i tre runder, stakkar.

Det gikk heldigvis bra, og moralen i historien er tydelig:

– Jeg fikk prøve meg, og etter hvert gikk det, sier 30-åringen.