Gå til sidens hovedinnhold

Stigende smittetall i Oslo: Varsler at innstramming kan bli nødvendig

Antall bekreftede korona-tilfeller er økende i Oslo de siste to ukene. Byrådet setter økningen i sammenheng med økt testing, men understreker at det kan bli behov for strengere tiltak.

– Hvis trenden fortsetter slik, så er risikoen for flere tiltak større enn muligheten for flere åpninger, sier helsebyråd Robert Steen til VG.

Avisa omtaler økte smittetall i Oslo de siste to ukene. De siste syv dagene har kommunen registrert 620 nye tilfeller, noe helsebyråden omtaler som en økning på 66 prosent fra uka før der igjen.

– Jeg tror at det vi ser i smittetallene denne uken er en kombinasjon av økt testing og mer smittsomme varianter, sier Steen til VG.

Les mer om de gjeldende reglene og tiltakene i Oslo her

Les også

100 smittede i Oslo

Krevde massetesting av VGS-elever

Byråden ba folk teste seg før de drar på vinterferie, og han oppfordrer også de som kommer hjem fra vinterferie om å gjøre det samme.

Anbefalingen fra byråd Steen kommer en dag etter at Oslo Høyre gikk ut i Avisa Oslo. Kravet fra representantene Mehmet Kaan Inan og James Stove Lorentzen var en massetesting av elever på videregående skoler etter den ovennevnte ferien.

– Etter vinterferien er en kritisk periode. Vi har erfart at etter ferier øker smitten og det sammenfaller med at elevene møter opp på den mandagen. Da risikerer vi at det blir økt smittespredning og nedstengninger igjen, se på Ullern VGS i dag hvor vi i allerede nå har et problem, sa Oslos Høyres helsepolitiske talsperson James Stove Lorentzen.

Les også

Åpner barnehage etter smittestenging: - Har kontroll på sporingsarbeidet

Avvist av Helseetaten

Høyre viste til at aldersgruppen 10 til 19 år var den eneste gruppen som ikke opplevde nedgang i smitten fra uke fire til fem i år. AO har sett på utviklingen videre til uke seks, hvor det har vært noe nedgang fra uken før.

Folkehelseinstituttet (FHI) mente det det kunne være faglig grunnlag for en massetesting slik Høyre foreslår, men helsebyrådsavdelingen ønsket ikke å kommentere utspillet. I stedet ba avdelingen Avisa Oslo kontakte Helseetaten. Beskjeden derfra var at det hadde blitt utført massetesting blant enkelte skoler, men at Høyres forslag ikke var aktuelt på nåværende tidspunkt.

– Massetesting krever mye kapasitet, derfor er det ikke et faglig grunnlag per nå for å gjennomføre noe slikt etter vinterferien, men skulle smitteutviklingen blant videregående elever stige raskt kan massetesting være et verktøy for å få et bedre overblikk over smittebildet, het det i en e-post fra kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup i Helseetaten.

Les også

De nasjonale koronatiltakene videreføres – noen lettelser for barn og unge

Les også

Professor bak tallene: Dette er hans korona-spådom

Les også

Koronasmitte ved bussanlegg – slik håndteres det

Kommentarer til denne saken