De siste ukene har smittetallene steget og ligget på et høyt nivå, sammenlignet med tidligere. Samtidig har den nye varianten omikron blitt påvist i Sør-Afrika.

Flere land har den siste tiden valgt å stenge ned grensene, eller deler av samfunnet. Men ifølge byrådsleder Raymond Johansen er det ingen grunn til å få panikk.

– Jeg tror det er veldig viktig nå å puste med magen, ikke få panikk. Vi vet uendelig mye mer nå enn når pandemien brøt ut. Vi har vaksiner og er snart oppi 90 prosent fullvaksinerte. Det er få som dør og forholdsvis få som blir syke, sa Raymond Johansen på Politisk kvarter mandag morgen.

Han argumenterte videre for at man ikke kan undervurdere «de dramatiske konsekvensene» en ny nedstenging vil ha for den psykisk helsen, folkehelsen, arbeidsledigheten og klasseforskjellene i samfunnet.

– Derfor er det viktig å ikke få panikk og rope opp om helt unødvendige tiltak i en tid der vi må fokusere på å få nok vaksiner, og gjerne teste for å avdekke eventuell skjult smitte, sa Johansen.

Da NRK spurte om julebordsesongen, var Johansens buskap klart:

– Gå på julebord, ikke avlys, sa han til statskanalen.

Han ba samtidig om å ta bli hjemme dersom man føler seg dårlig, og droppe håndhilsningen.

Helt annen situasjon

Byrådslederen gikk onsdag forrige uke ut og oppfordret Oslos innbygger til å bruke munnbind. Det er imidlertid ikke pålagt slik flere – blant annet intensivsykepleierne på Diakonhjemmet sykehus – har etterlyst.

På Politisk kvarter sa Johansen at byen nå er i en helt annen situasjon enn da munnbind var påbudt.

Johansen sa også at han mener at man ikke kan true med å stenge samfunnet hver gang intensivavdelingene opplever press, og poengterte at Norge muligens vil måtte leve med viruset.

Høyre: – Vi er bekymret

Alver-ordfører Sara Sekkingstad og stortingsrepresentant Erlend Svardal Bø (H) var også til stede i debatten. Svardal Bø anklaget byrådslederen for å ikke ta de økte smittetallene og dødstallene på alvor.

– Vi er bekymret for at hvis man ikke setter inn tiltak nå og er med på i håndteringen av pandemien, vil vi komme til en situasjon hvor vi kanskje må ha mer inngripende tiltak, sa han og pekte på at Helsedirektoratet har uttalt dette i en rapport som utkom for tre uker siden.

Stortingsrespresentaten poengterte samtidig at ikke bare Høyre, men også ordførere, fylkesleger, statsaktører og andre aktører, har ønsket en klarere strategi for pandemihåndteringen.

Johansen svarte med at Oslo sitt fokus nå er på massetesting av barn flere ganger i uken for å avdekke smitte, og at alle over 65 år i neste uke vil ha fått eller ha fått tilbud om tredje dose. Han kalte Oslo kommune for «best i klassen» på dette feltet.

Utfordrer Johansen: – Svakt at han ikke viser lederskap i denne alvorlige situasjonen

– Hver enkelt har også et personlig ansvar

I programmet ble også ordkrigen mellom byrådslederen og Tone Wilhelmsen Trøen (H), leder av helse- og omsorgskomiteen, tatt opp. Trøen har vært svært kritisk til regjeringens håndtering av pandemien den siste tiden. Til VG beskrev Johansen søndag, Trøens uttalelser som «ekstremt uansvarlige»

– Hun maner fram en masse tiltak Vi kan ikke rope på staten hver eneste gang det nå er økt smitte. Hver enkelt har også et personlig ansvar for å gjøre noe. Det er viktig vi har tillit, sa Johansen i Politisk kvarter, og mente blant annet at en ikke kan «knytte dødstallene til en manglende nasjonal strategi».

Johansen sa ellers at han synes Oslos strategi er «veldig klar», og at det viktigste nå er å få satt den tredje vaksinedosen.

Støre skal tirsdag legge fram en ny koronastrategi for Stortinget.