De stadig økende koronasmitten i Oslo gjør at byrådet vurderer nye og strengere tiltak.
– Vi vurderer ekstraordinære tiltak fram mot påske, skriver byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i en epost til NTB søndag. Til NRK sier han at tiltakene er «rett rundt hjørnet».
Johansen sier til Avisa Oslo at vi er inne i en alvorlig bølge.
– Vi er nå inne i en tredje smittebølge av koronaviruset i Oslo. Dette er en mer alvorlig bølge enn tidligere fordi den i all hovedsak består av den importerte, britiske varianten av koronaviruset. 90 prosent av de positive koronaprøvene er nå med den britiske varianten. Denne er langt mer smittsom enn tidligere varianter av viruset, og smitter mer blant de unge. Dette er grunnen til at vi i det siste har sett kraftig økende smittetall i Oslo, og spesielt i yngre aldersgrupper.
Han er særlig bekymret for smittesituasjonen i aldersgruppen 0-19 år.
Byrådet satt søndag kveld i møter med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedepartementet for å drøfte nye tiltak, opplyser helseminister Bent Høie (H) til NRK.
Vurderer ekstraordinære tiltak
De vurderer nå ekstraordinære tiltak fram mot påske.
– Mye tyder på at tiltakene som tidligere var nok for å slå ned tidligere varianter av viruset, ikke er nok til å slå ned den britiske varianten. Vi vurderer derfor ekstraordinære tiltak frem mot påske, og jeg har bedt om faglige råd for hvilke tiltak det kan være. Vi er nødt til å stoppe smitten og sette inn de tiltakene som er nødvendig for å ta tilbake kontrollen, sier han til AO.
Johansen sier at et av tiltakene som er oppe til diskusjon, er hvorvidt man skal forby sosiale sammenkomster.
– Nå må vi sette Oslo på hvilemodus de neste 14 dagene, for å se om vi greier å slå ned smitten, sier han til TV 2.
– Selv om vi har å gjøre med en mer smittsom variant av viruset nå, er vi glade for at de fleste eldste i byen vår nå er vaksinert og at det har skjedd endringer i vaksinasjonsstrategien som vil sikre Oslo flere vaksiner fremover. Men de neste ukene må vi bruke på å slå ned denne tredje bølgen, sier han til AO.
– Svært krevende
– Det er helt avgjørende at de kommunene som har mye smitte nå, tar grep, sier Høie.
Bakteppet for de nye tiltakene er at koronasmitten øker i Oslo trass i de siste innstrammingene. Det siste døgnet er det påvist 223 nye koronasmittede, nesten dobbelt så mange som samme dag i forrige uke.
Johansen mener situasjonen er svært krevende, særlig fordi den britiske virusvarianten, som er langt mer smittsom, nå er helt dominerende i Oslo.
– Vi er nødt til å stoppe smitten og sette inn de tiltakene som er nødvendig for å ta tilbake kontrollen, sier han.
Skoler kan bli stengt
Problemet er at han ikke har så mange verktøy igjen i kassen etter at Oslo har vært nærmest stengt ned i ukevis. Byrådet har nå bedt om faglige råd om hvilke nye tiltak som kan iverksettes.
Smitten har særlig økt i de yngre aldersgruppene. Dermed seiler stenging av skoler og barnehager opp som en mulighet.
Et annet tiltak som Oslo-byrådet nå diskuterer, er forbud mot sosiale sammenkomster. De neste 14 dagene må Oslo settes i «hvilemodus», sier Johansen.
Til Avisa Oslo sier kommunikasjonsrådgiver i Oslo kommune, Ingvild Hancke Øgstad, at tiltakene vil komme i løpet av de nærmeste dagene.
Til NTB peker smittevernoverlege i Oslo Frode Hagen på at tiltakene ble ytterligere strammet inn for et par dager siden.
– Vi må se om disse har en effekt før vi vurderer veien videre. Smittetrykket er høyt over hele byen, og foreløpig er det ikke noe som skulle tilsi at man bør differensiere tiltakene ytterligere fra bydel til bydel, sier han.
– Ikke aktuelt å differensiere tiltakene i Oslo
Det haster med å få kontroll på smitten i og rundt Oslo, mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.
Han sier til NTB søndag at hans frykt er at den raske spredningen skal sette hele systemet med testing og smittesporing i fare.
– Smittetallene er nå så høye at det begynner å bli problematisk å få testet, analysert prøver og smittesporet i de bydelene og nabokommunene hvor smitten er høyest, advarer han.
– Vi er bekymret for at vi ikke lenger skal klare å spore smitten og sette nærkontakter i karantene. For da klarer vi heller ikke å bremse smittespredningen like effektivt. Det vil føre til stadig økte innleggelser i Oslo-regionen.
Smittetrykket er størst i bydelene Grorud og Stovner øst i Oslo. Der er 1 prosent av befolkningen blitt smittet på bare to uker.
Smittevernoverlege i Oslo Frode Hagen peker på at tiltakene ble ytterligere strammet inn for et par dager siden.
– Vi må se om disse har en effekt før vi vurderer veien videre. Smittetrykket er høyt over hele byen, og foreløpig er det ikke noe som skulle tilsi at man bør differensiere tiltakene ytterligere fra bydel til bydel, sier han.