– Jeg ble satt ut, jeg hadde ikke trodd det skulle skje nå igjen. Jeg var ikke forberedt på det. Tålmodigheten blir satt veldig på prøve, men må man, så må man.

Det forteller Anniken Nordengen (56). Etter å ha ruset seg i 20 år, har hun nå vært rusfri i fem år. De tre siste årene har hun solgt gatemagasinet Erlik Oslo.

Men da byen stengte ned på tirsdag, gjorde utsalgsstedene det samme. Ingen får kjøpt blader.

Selgerne ble varslet en liten stund før salgslokalene stengte ned. Det gjorde at Anniken brukte de siste pengene hun hadde på å kjøpe flere magasiner, i håp om å likevel kunne tjene litt gjennom nok en nedstenging.

– Men jeg vet jo ikke om jeg klarer å få solgt dem.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ekstra vanskelig

Anniken mener at hun tross alt er heldig, og at det er folk som har det verre enn henne.

Hun forteller at ikke alle hadde penger til overs å kjøpe magasiner for, før salgslokalene ble stengt. Det er mange andre selgere som bor i samme område som Anniken, og hun merker at mange har det ekstra vanskelig nå.

– De mister inntekten når de ikke får kjøpt blader og dermed ikke får solgt. Jeg tror det kan føre til mer kriminalitet. Man merker det godt i blokka når folk blir blakke og sultne. Da bryter helvete løs her, forteller Anniken.

Daglig leder i stiftelsen Erlik, Erlend Paxal, fortviler over situasjonen.

– Nok en gang står selgerne våre uten arbeid. Folk har kanskje vent seg til at det går opp og ned nå, men det hjelper lite for dem som mister hele inntekten sin.

Paxal forteller at det ikke er bare er manglende inntekt til selgerne som uroer ham.

– Like bekymret er vi for isolasjonen som den enkelte lever under når nedstigningene kommer. Noe av det viktigste er å få folk ut i aktivitet og treffe andre. Det mister alle nå, og det er veldig vanskelig, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En dag av gangen

Det er også Anniken enig i.

– Jobben betyr alt for meg. Én ting er pengene, men folkemøtene er viktige. Det er godt for å helsen min også. Jeg kommer meg ut og holder meg i aktivitet, forteller hun.

– Jeg har vært i situasjoner hvor jeg har måttet plukke sneiper på gata og lete etter flasker for å ha råd til brød. Men etter jeg begynte å selge Erlik Oslo har jeg på en måte klart meg selv. Det er veldig deilig å være selvstendig.

Foreløpig forholder utsalgsstedene stengt til 15. mars.

Anniken forsøker å ta en dag av gangen. Hun mener hun skal klare seg, selv om det er tøft.

– Jeg gjør mitt beste for aktivisere meg og komme meg gjennom dagene nå fram mot 15. mars. Så håper jeg smitten synker og at ting kan åpne litt igjen, sier hun.

– Hva skjer om det må holdes stengt enda lengre?

– Det vet jeg ikke. Det har jeg ikke turt å tenke på.