Det skriver kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) i et svar til Rødts Seher Aydar.

Mange reagerte

Tidligere i vår skapte en midlertidig port furore blant folk da den ble satt opp i sørenden av Youngstorget.

I forbindelse med byggingen av det nye regjeringskvartalet gjøres det en rekke midlertidige og permanente sikkerhetstiltak i gater og områder i tilknytning til anleggsplassen som skal bli det nye regjeringskvartalet.

Folk mente den voldsomme porten, som ble satt opp fordi strømmen til bommen på motsatt side av torget hadde gått, var altfor dominerende og fryktet at torget ville bli avstengt for folk og aktiviteter.

Stilte spørsmål

En av dem som reagerte var stortingsrepresentant fra Rødt, Seher Aydar. Hun fryktet at staten planla å sperre av hele Youngstorget i forbindelse med bygningsarbeidene og stilte spørsmål til kommunal- og distriktsministeren om hva som var planene for torget.


I sitt spørsmål ba hun også ministeren redegjøre for det nye gjerdet spesielt og eventuelle planer for avsperring av Youngstorget generelt i årene fremover, både midlertidig og permanent.

Setter opp pullerter

Nå har Gjelsvik svart.

Han skriver i sitt svar på Stortingets nettsider at selv om gjerdet som ble satt opp etter påske var en kortvarig og billig gjenbruksløsning, var det ikke en god løsning.

– Youngstorget fortjener bedre enn dette, også når det er snakk om midlertidige tiltak, sier han.

Han skriver videre at torget skal være åpent og tilgjengelig for de som går, sykler og for andre myke trafikanter, men at det vil bli satt opp pullerter for å sperre for uønsket biltrafikk.

– Det vil bli satt opp pullerter og sittebenker som skal hindre store kjøretøy som ikke er kontrollert å kjøre inn på torget. I en midlertidig anleggsfare må man derfor grave for å lunne sette ned pullertene. Dette skal etter planen skje i 2024, men ikke slik at store arrangementer ikke kan gjennomføres, sier han.

Usikre planer

Planene for Youngstorget de neste årene er foreløpig usikre. Ønsket er å bringe liv og kjærlighet til det ærverdige torget, men nærheten til Høyblokka og resten av regjeringskvartalet gjør at området trolig vil falle innenfor en sikkerhetssone.

Det kan gjøre det vanskeligere å ha arrangementer, næringsdrivende og store folkemengder på plassen som mange forbinder med 1. mai og 8. mars.