Gå til sidens hovedinnhold

Steen: – Får store konsekvenser for dem som er påvirket

Helsebyråd Robert Steen sier at utbruddet blant russen ikke får umiddelbare konsekvenser for andre enn dem selv og nærkontaktene.

– Dette er det vi definerer som et utbrudd, ikke en ny bølge, sier Robert Steen til Avisa Oslo onsdag morgen.

Flere titalls smittet

Det siste døgnet er det registrert 140 nye smittetilfeller, og de fleste kan spores tilbake til russ i Oslo vest.

Helsebyråden forklarer at utbrudd knyttet til en spesiell gruppe i en spesiell situasjon og en veldig konsentrert tid er noe man er nødt til å erkjenne og erfare at man kommer til å se mer av i tiden fremover.

– Gjenåpningen er en kalkulert risiko, og risikoen er at vi kan få utbrudd som dette. Det er nok tilfeldig at det har rammet russ i akkurat dette området, men nå blir det viktig å isolere dette utbruddet slik at det ikke sprer seg, sier han.

Les også

Smitten øker i Oslo – 140 nye registrerte smittetilfeller

Flyttes bakover i vaksinekøen

På spørsmål om utbruddet får noen påvirkning for den videre gjenåpningen eller tiltakene det allerede er lettet på sier byråden at det ikke får noen umiddelbar konsekvens for noen andre enn de som er rammet.

– Det er jo leit for dem som er smittet eller er nærkontakter, som isoleres og må i karantene i to uker fremover, akkurat nå som sommeren har kommet. Om vi ikke får kontroll på det er dette en annen situasjon, og derfor må vi få kontroll og slå ned det så fort som mulig, sier han og trekker frem situasjonen i Trondheim og Hammerfest, der det er innført strenge tiltak de siste dagene.

Han legger også frem at ungdommene som er rammet nå blir flyttet bakover i vaksinekøen.

– Når vi begynner å nærme oss vaksinering av disse aldersgruppene er det jo synd at de som er i karantene eller har vært smittet risikerer å miste plassen sin i køen, sier han.

Må holde avstand

Selv om Steen mener det er tilfeldig at smitten denne gangen rammer russen er det ikke tvil om at de har benyttet seg av muligheten til å møtes etter at det ble lettet på tiltak etter 17. mai. Politiet har flere ganger meldt om store ansamlinger på flere steder i Oslo, sist i Hvervenbukta natt til mandag denne uken.

– Har man vært strenge nok mot russen?

– Festing blant russ eller andre er i seg selv ikke farlig når det kommer til smittevern, men det er det festing medfører som er problemet; økt antall nærkontakter og at man ikke holder avstand til andre. Nå blir det viktig at alle som har vært i kontakt med dem som er rammet tester seg og samarbeider med smittesporingsteamet. Selv om dette er det høyeste tallet på flere uker er 140 smittede i en by med 700.000 mennesker fortsatt et lavt tall og langt under rekorddagene. Dette er ikke veldig alvorlig på nåværende tidspunkt, men en kraftig påminning om hva som kan skje, avslutter han.

Kommentarer til denne saken