For første gang i klubbens historie spiller Vålerenga i Europas gjeveste klubbturnering denne våren. Men oppladningen til det historiske oppgjøret mot Brøndby i 16-delsfinalen har vært alt annet enn optimal.

Norges Fotballforbund (NFF) har allerede vedtatt en stopp for fellestreninger og treningskamper ut januar for toppidretten i Norge.

På grunn av utbruddet av det muterte koronaviruset i både Norge og Danmark, har det dermed vært nærmest umulig å trene og forberede seg til kampen som opprinnelig skulle spilles i Oslo søndag 7. februar – med returkamp i København én uke senere.

Spesiell løsning

Det å skulle reise med så store spillergrupper på tvers av landene på så kort tid, har også vært en utfordring. Klubbene har nå, i samråd med Det europeiske fotballforbundet (UEFA), landet på en spektakulær løsning.

Klubbene reiser til Kypros, der landet er «grønt» og smittetallene er langt lavere, for å spille kampen onsdag 10. februar. Det betyr at de slår sammen de to kampene til én, der vinneren går videre til åttendedelsfinalen i turneringen. Det er ikke formelt bekreftet foreløpig, men det skal etter alle solemerker komme på plass onsdag, ifølge klubben.

Det ble også vurdert å spille to kamper i Danmark på to ulike arenaer, men det var før det muterte viruset ble påvist i landet. Egil Ødegaard, sportslig administrator i Vålerenga, forteller om en ryddig prosess for å lande en løsning.

– Alle parter har vært innstilt på å finne en god løsning. Det gjelder både Brøndby og UEFA, sier han til Avisa Oslo.

Det har likevel vært noen utfordringer på veien. For det første har det vært et krav om at kampen må bli spilt senest 14. februar. Det kommer av at trekningen for neste runde ikke skal påvirkes.

Samtidig har man blitt nødt til å se på løsninger for å organisere reise, rette seg etter karanteneregler og finne en arena som kampen kan spilles på.

Vålerengas Champions League-kamper ser du for øvrig hos Avisa Oslo.

Saken fortsetter under bildet.

Mangler spillere

I utgangspunkter skulle Vålerenga ha møtt Brøndby i desember, men på grunn av smitte i danskenes tropp ble kampen utsatt til februar.

Slik TV 2 allerede har omtalt, måtte Oslo-klubben registrere spillere til den opprinnelige datoen. Siden den gang har spillere som Sherida Spitse og Ajara Njoya forlatt klubben.

Det betyr likevel at de ikke har hatt mulighet til å registrere nyervervelsene Elise Thorsnes, Ylinn Tennebø, Amanda Andradóttir og Camilla Huseby, da det først er mulig å gjøre 25. februar.

Ødegaard ser ikke på det som et stort problem.

– Dette er ikke noe nytt. Dette er fordi Norge har en annerledes sesong enn resten av Europa. Det er ikke ofte norske lag kommer så langt i europaturneringer, men vi har hatt samme utfordring på herresiden tidligere, sier han.

Avlyste kamper og treninger

Langt verre har det vært at laget knapt har fått forberede seg til oppgjøret. Fellestreningene og treningskampene før kampen ble brått avlyst da retningslinjene ble endret.

– Spillergruppa har vært helt fantastiske gjennom hele 2020 og 2021. De tar det med godt humør. De forstår at det er ikke noe de kan gjøre noe med. Vi retter oss som alle andre etter det som er av retningslinjer, forteller Ødegaard.

– Men vi håper å komme i gang med trening. Det er ganske avgjørende for å få til en løsning, legger han til.