Gå til sidens hovedinnhold

Sparkesykler, handlevogner, klær og kontorstoler havner i Akerselva. Nå skal denne gjengen være med å rydde opp

En gjeng sportsfiskere mener Akerselva trenger en rens før laksefisket, og skal rydde både langs elvebredden og i selve elva på dugnad.

Clean Coast Anglers har fått tillatelse av Bymiljøetaten til å rydde i og langs strekningen fra Hengelåsbrua ved Kunsthøgskolen i Oslo til Elvebakken bru.

– Det ligger mye søppel her ute. Nå for tida er det mange ansiktsmasker, også er det også en del klær, ølbokser, flasker, snusposer og sigarettstumper, sier daglig leder av organisasjonen Bjørnar Berg.

Han og Bendik Johnsrud håper folk vil stille opp på ryddedugnaden, og at prøveprosjektet senere kan utvides til en større del av elva.

– Da jeg gikk fra Sagene og hit så jeg også sparkesykler, sykler, kontorstoler og handlevogner, i tillegg til alt søppelet, sier Johnsrud.

Kan skade fugl

Søppelet som ligger i elva kan være skadelig for fisken og annet dyreliv.

– Det ligger også en del fiskesener, sluker og fluer her, som det er fint å få tatt opp. Det er naturlig at noe fiskeutstyr setter seg fast, fordi Akerselva er en smal og vanskelig elv å fiske i, sier Berg.

Les også

Løvenskiold sier opp avtalen om fiskevannene i Marka

Han er bekymret for at fiskesenene og annet søppel kan være skadelig for fuglelivet i området.

– Nå er det sett to fossekaller ved Blå, så det vil være synd om de setter seg fast i fiskesener og dør. Det kan jo også skje med ender og andre dyr, sier han.

Stoppes før fjorden

At søppelet blir plukket opp i elva, vil også hindre at det flyter videre til steder det er vanskeligere å få tak i.

– Plasten vil ende opp i sjøen hvis den ikke blir plukket opp. Det som flyter forsvinner ut dit, gjerne når det er mye regn og vannstanden øker. sier Johnsrud.

Medlemmene i organisasjonen Clean Coast Anglers får stadig henvendelser fra folk som vil være med å rydde opp søppelet som har havnet i elva så forholdene blir litt triveligere både for fisken og fiskerne.

Prøveprosjekt

Tillatelsen de har fått gjør at de kan rydde langs elvebredden og ute i selve elva i perioden fra 1. juni til 15. september og fra 1. januar til 30. mars neste år. Tillatelsen er gitt som et prøveprosjekt, og Bymiljøetaten understreker at det ikke er fritt fram for alle å rydde i og langs elva. Ryddingen kommer i tillegg til arbeidet Rusken gjør.

Les også

Forventer prisrekord på øyene: Odd Sverre selger hytta etter 66 år

– Nå skal vi gjøre denne delen av elva klar for laksefisket, også får vi se om vi får utvidet området til hele elva etter hvert, sier Berg.

Sportsfiskerne har vadere og er vant til å bevege seg trygt i elva, så de vil få ryddet i områder det er vanskelig å komme til uten ekstra utstyr.

Samler ryddegjeng

Formålet til Clean Coast Anglers er å redusere søppel langs kyst, elv og i naturen. Medlemmene i Clean Coast Anglers rydder også andre steder de fisker.

– Vi har fisket i elva alle sammen, men vi fisker også mye i Marka og i sjøen, og vi ser mange av de samme problemene der. Her i Akerselva håper vi å få i gang ryddelag som kan være med å rydde på dugnad, sier Berg.

Organisasjonen vil ha selve elva og elvebunnen som hovedfokus, men vil også rydde det som ligger nærmest bredden.

Kommentarer til denne saken