– Det kan nesten føles ut som en sommerdag, sier meteorologikonsulent i Meteorologisk institutt, Jan-Inge Hansen og fortsetter:

– Det er ikke vanlig med 16 grader nå. Det kan man trygt si.

Men varmerekord blir det ikke. Den høyeste temperaturen i Oslo for oktober måned ble målt 9. oktober 1960. Da var det 21 grader på Blindern. Hansen påpeker at varmerekordene naturlig nok kommer tidligere i måneden.

På onsdag er det meldt -8 grader i Kirkenes, mens Oslo skal få 16 grader. Det er 24 grader forskjell siste uken i oktober.

Varm natt

Det er ikke bare onsdag det blir uvanlig varmt. Natt til mandag ble det ikke kaldere enn 9,7 grader på Blindern.

– Det er den fjerde høyeste minimumstemperaturen målt på denne datoen på Blindern noensinne, og vi har hatt målinger siden rett før krigen, sier Hansen.

Varm luft fra sør

Det er vanskelig å spå hvor lenge varmen holder seg, men Hansen sier at temperaturen skyldes varm luft fra Sør-Europa.

– Lufta blir kjøligere på veien, men den rekker ikke å bli så kald. I Oslo kan det bli 16 grader på onsdag, men andre steder kan det bli varmere og de kan også få fønvirkning. Spesielt plasser som ligger litt beskyttet, som for eksempel Nesbyen og Gulsvika, sier Hansen.

– Hva er fønvirkning?

– Det er rett og slett at lufta har én temperatur på losiden av fjellet, men at temperaturen stige på lesiden ved hjelp av adiabatisk oppvarming. Dette er litt teknisk, men enkelt forklart betyr det at lufta varmes på en spesiell måte

Han sier at varmen fra sør fortsetter å komme utover uka.

– Så det blir forholdsvis gode temperaturer, men fordelen med onsdag er at det kan klarne opp litt. Resten av uka er det meldt mer gråvær og spredt regn, sier Hansen.