Gå til sidens hovedinnhold

Sp-topp vil ta fra Oslo og gi milliarder til Tromsø: – Det er skjevt fordelt

Nok en gang sår en sentral Sp-politiker tvil om hvorvidt Senterpartiet ønsker å kutte i statlige overføringer til Oslo til fordel for andre steder.

– Vi ønsker å ta penger fra de største byene. At det skal tilfalle Tromsø. Vi mener det er skjevt fordelt, av statlige midler så er det 1,6 milliarder (til Tromsø. red.anm.), mens Oslo får nesten 30 milliarder.

Det siterer iTromsø Sps stortingsrepresentant Sandra Borch på.

Uttalelsen fra Borch kom under en valgdebatt i Tromsø onsdag. På oppfølgingsspørsmålet «så Sp skal ta penger fra andre i byer i landet og fordele det til Tromsø», svarte Borch bekreftende, ifølge avisa.

På spørsmål om hvor mye hun konkret ville kutte, svarte hun:

– Det vi har sagt er at Tromsø skal ha betydelig mer. Jeg kan ikke gi deg et milliardbeløp, men Tromsø bør få opp mot ni, ti milliarder. Ikke bare 1,6, sa Borch, som også påpekte at mens Tromsø får 1,6 milliarder får de andre store byene mellom 11–13 milliarder, og hovedstaden får 28 milliarder.

Les også

Jan Bøhler slår hardt tilbake: – De bør ligge veldig lavt her

Pollestad nektet for kutt i byvekstavtaler

Dermed ønsker hun en jevnere fordeling, ifølge avisa.

Uttalelsene ligner i stor grad på de Sp-nestleder Ola Borten Moe kom med overfor VG i sommer.

Borten Moe satte to summer opp mot hverandre: De 70 milliardene med etterslep på fylkesveier og regjeringens byvekstavtaler med en ramme på 150 milliarder kroner de neste ti årene, for så å kritisere den sistnevnte pengebruken.

Da transportpolitisk talsperson og leder av næringskomiteen Geir Pollestad (Sp) ble kritisert av Venstres Guri Melby for å ville kutte i byvekstavtalene til de store byene, avfeide Pollestad dette i NRK-programmet Politisk kvarter.

– Vi vil ikke kutte i de byvekstavtalene som finnes. Det har vi ikke når vi har behandlet nasjonal transportplan, og det ligger ikke i vårt program.

Les også

Slik vil Bøhler og Senterpartiet løse elsparkesykkel-rotet: – Det har vært kaos altfor lenge

Skaper reaksjoner

Utspillet til Borch har skapt heftige reaksjoner fra Oslo-politikere.

De mener blant annet at Senterpartiet er uklare på hva de vil med Oslos byvekstavtale og at konsekvenser ved å miste statlig støtte kan bli alvorlig for kollektivtrafikken i Oslo.

På en SMS fra Sandra Borch, svarer hun at Senterpartiet ikke vil kutte i inngåtte byvekstavtaler, heller ikke i Oslo sin.

– Vi mener at for framtidige byvekstavtaler må man kunne klare å få til en jamnere fordeling av midler, sier Borch og fortsetter:

– Senterpartiet har ikke foreslått å ta penger fra kollektivtrafikk, men har i Nasjonal transportplan prioritert enkelte veiprosjekt annerledes, blant annet fordi vi er imot den planlagte utbyggingen av E18 vestover – et dårlig prosjekt for Oslo.

Borch mener dette frigir midler til andre prosjekt:

– Vi er blant annet det eneste partiet som gikk inn for en merknad om å starte arbeidet med lokk over E6 på Furuset, som vil bety mye for utviklingen av et stort boområde i Groruddalen, avslutter hun.

Les også

Advarer når Sp vil «gå kritisk gjennom pengebruken» i Oslo-pakka: – Kan bli en katastrofe

Les også

Vedum om å flytte arbeidsplasser ut av Oslo: – Det tror jeg vil være klokt

Les også

Advarer Sp etter sjokkmåling: – Hva skal de egentlig snakke om?

Kommentarer til denne saken