Siden 2005 – i 16 år – har Jan Bøhler sittet på Stortinget for Oslo. I 15 av dem har han sittet for Ap – før han i fjor overraskende meldte overgang til Sp.

I høstens valg er han partiets listetopp i hovedstaden. Det er likevel ingen garanti for at den profilerte Oslo-veteranen får fortsette: I de siste målingene har Sps oppslutning variert voldsomt: Fra 4,3 prosent i VG i helgen til nede på drøye to prosent i tidligere målinger.

Klokken 21 plasserer Valgdirektoratets foreløpig prognose Sp på tre prosent i Oslo, basert på stemmene som er talt opp hittil – stort sett forhåndsstemmer.

Det er med andre ord duket for en skikkelig triller på Sps valgvake på gamle Deichmanske bibliotek.

Før prognosene ble klare var de forsiktige optimister på valgvaken.

– Det er veldig spennende. Det viktigste for meg er at vi får et resultat som gir regjeringsskifte og et sterkt Sp inn i regjeringen, sier Bjørg Sandkjær, leder i Oslo Sp og partiets andrekandidat i hovedstaden.

Se intervjuet fra valgvaken:

– Kjempebra for oss

At partiet har falt på målingene i tiden før valgdagen, har hun følgende kommentar til:

– Måling er måling og valg er valg. Det er vanskelig å spekulere i. Her i Oslo har vi stått på og prøvd å gjøre en god valgkamp, ved å være synlige over hele byen. De tilbakemeldingene vi har fått på stand, har aldri vært så gode i alle valgkampene jeg har vært med på.

Sandkjær sitter i dag i bystyret i Oslo og lå lenge an til å bli Sps toppkandidat i hovedstaden, før Bøhler entret scenen.

– Jan ble nominert til førstekandidat gjennom samme prosess som alle andre. Han ble intervjuet, innstilt og nominert av årsmøtet. Jeg ble nominert på andreplass. Jeg tipset nominasjonskomiteen om at de burde intervjue Jan. Det er kjempebra for oss om han kan være med å løfte Sp, sier hun.

Se Avisa Oslos valgsending direkte:

Ullevål og Aker sykehus

For Oslo Sp er Sandkjær tydelig på hva som er de viktigste sakene:

– For oss i Oslo har vi kjempet for å bevare og videreutvikle Ullevål sykehus og at Aker sykehus skal gjenoppstå som lokalsykehus for hele Groruddalen. Det er det første vi vil ta fatt i, sier hun.

Svein Tore Marthinsen, Avisa Oslos valgekspert, spår en spennende kveld for Sp og Bøhler.

– Sp gjør det tradisjonelt dårlig blant forhåndsstemmene. Dersom den historikken gjentar seg, kan Bøhler oppleve at han løfter seg noen tideler på tretallet. Det kan være nok til å sende ham inn på Stortinget. Det blir veldig interessant. Det er helt på håret om det går eller ikke, sier Marthinsen.

Jubel for nest beste valg

Det er Sandkjær enig i, da Avisa Oslo snakker med henne etter at de første tallene ble klare:

– Jeg tenker at vi må få talt opp alle stemmene før vi vet hele resultatet. For Sp har vi ofte hatt det sånn at vi gjør det bedre blant de som stemmer på valgdagen, enn de som forhåndsstemmer.

Til tross for at de første prognosene plasserte Sp på tre prosent i Oslo, brøt det ut jubel på valgvaken. Nasjonalt ligger nemlig Sp på 13,9 prosent og 27 stortingsmandater når 60,6 prosent av stemmene er talt opp klokken 21.30.

– Det er vårt nest beste valgresultat noensinne. Det er kjempebra. Det er det ene. Det andre er at vi vil ha regjeringsskifte. Nå skal vi finjustere og telle og sånt, men det er et helt tydelig flertall for regjeringsskifte i Stortinget nå. Det er fantastisk, sier Sandkjær.