I starten av mars startet Follobanen å kjøre igjen etter at banen stengte bare en uke etter åpning av milliardprosjektet i desember.

Om ikke lenge vil banen stenge igjen, først i noen dager, og deretter i en periode på fire uker.

Arbeid i påsken

I påskedagene skal det klargjøres for arbeidet på jernbanen som skal skje til sommeren.

Dermed vil det mellom 07:00 og 13:00 fra 6. til 8. april være anleggsaktivitet i området Ski stasjon som gjør at Follobanen må stenge i den perioden.

– Dette arbeidet er planlagt veldig lenge. Det er ikke noe nytt som har skjedd med Follobanen, forklarer pressevakt hos Bane NOR Gunnar Børseth.

Arbeidet innebærer planlagt vedlikehold samt justering av ballast (stein/grus) med maskin på dagtid, og etterfylling og pakking av ballast med pakkemaskin.

Fire uker uten trafikk

I tillegg vil banen som reduserer reisetiden mellom Oslo og Ski betraktelig, tok 13 år og bygge og har kostet staten 36,8 milliarder kroner, stenge på nytt til sommeren.

«I sommerukene 2023 sluttfører Bane NOR jernbaneanleggene ved Oslo S som er del av Follobaneprosjektet. På grunn av dette arbeidet er det planlagt fire uker uten trafikk på Follobanen, mens tog isteden kjører på Østfoldbanens lokallinje mellom Oslo og Ski. Unntaket er en uke der passasjerene tilbys buss for tog», skriver Bane NOR på sine nettsider.

Børseth forklarer at dette er vanlig rutine på sommeren:

– Hovedparten av arbeidet vil forgå inn mot Oslo, for vi er ikke ferdig med den delen ennå. Her skal de siste jernbanesporene kobles til Oslo S og Blixtunnelen, sier han.

I uken helt uten togtrafikk vil det utføres planlagt vedlikehold og feilretting i tunnelanlegget til Blixtunnellen, tunellen som utgjør mesteparten av Follobanen.

12. desember åpnet Follobanen. Med en ny tunnel mellom Oslo S og Ski kortes reisetiden drastisk ned. Og tunnelen går til tider ikke så langt under bebyggelsen på Nordstrand.

Forståelse for irritasjonen

Follobanen har fått massiv kritikk etter stadig flere årsaker til stenging av banen.

– Har du forståelse for at mange finner det veldig irriterende?

– Ja selvsagt skjønner jeg det, men det er nødvendig arbeid. Når vi stenger helt, er det arbeid som ikke kan gjennomføres når togene kjører på grunn av sikkerhet, presiserer pressevakten.

Disse toglinjene vil påvirkes i sommer

Følgene toglinjer som kjører fra, til eller igjennom Oslo påvirkes av arbeid på jernbanen til sommeren:

Mellom Oslo S og Holmlia (Østfoldbanen): 1. juli til og med 5. juli

Mellom Oslo S og Ski (Follobanen): 1. juli til og med 30. juli

Enkeltsporet drift mellom Oslo S og Ski (Østfoldbanen): 6. juli til og med 30. juli (medfører innstillinger og lenger kjøretid)

Oslo S helstengt fra lørdag kveld til søndag morgen: 8.-9. juli, 15. – 16. juli, 22. – 23. juli, 29. – 30. juli

Mellom Oslo S og Gjøvik: 7. august til og med 20. august

  • HAR DU FÅTT MED DEG DISSE?