Gå til sidens hovedinnhold

Smittevernoverlegen om smitte-eksplosjonen blant russen: – Uoversiktlig situasjon

– Vi har en svært rask økning i smitte, sier smittevernoverlege Frode Hagen.

Smittevernoverlegen i Oslo kommune, Frode Hagen skriver onsdag ut vedtaket som forbyr videre russefeiring i Oslo. Han beskriver situasjonen som dramatisk:

– Vi har gått fra en situasjon uten noe smitte blant russen, til en svært rask økning, sier Hagen til Avisa Oslo.

Assisterende bydelsoverlege i Vestre Aker og medisinskfaglig ansvarlig for smittesporingsteamet i vest, Jorunn Thaulow opplyste til VG for kort tid siden at 116 russ er smittet i Oslo.

Dette tallet gjelder kun russen. I tillegg er flere andre aldersgrupper involvert, på flere videregående skoler i Oslo. Hagen beskriver smittesituasjonen som svært omfattende.

Les også

Oslo prioriterer de yngste i vaksinekøen

Ikke kontroll over smitten

– Har dere kontroll over smittesituasjonen?

– Nei, situasjonen er foreløpig uoversiktlig. Dette er en situasjon med mange nærkontakter. Vi har derfor besluttet full stans i russefeiringen for å forsøke å få kontroll over situasjonen, sier Hagen.

– Nå er det veldig viktig at alle videregående elever tester seg, da vi ser at utbruddet har spred seg i flere aldersgrupper.

Hagen bekrefter at det smitteutbruddet kan spores tilbake til Oslo vest, og at det er i hovedsak vest i byen hvor smitten har spredd seg. Hagen kan ikke gi noe svar på hvor mange skoler som er berørt, men sier at det dreier som flere:

– Vi opplever russen som samarbeidsvillige, men russen er mye på kryss og tvers, og har mange nærkontakter, noe som fører til at smittejobben er vanskelig.

– Er du overrasket over et utbrudd blant russen?

– Nei, jeg er ikke overrasket. Det er en risiko jeg hadde regnet med.

– Var det uansvarlig å åpne opp for russefeiring i Oslo?

– Nei. Russetiden har blitt utsatt flere ganger, og russen har gjort flere tilpasninger. Jeg oppfatter ikke at russen har opptrådt uansvarlig. Vi opplever dem som samarbeidsvillige i forbindelse med testing og smittesporing og håper at vi vil klare å slå dette ned.

Hagen avviser ikke at de vil kunne åpne opp igjen for videre russefeiring om en ukes tid, om smittesituasjonen er under kontroll. Han anmoder russen til å holde seg i ro og teste seg i mellomtiden:

– Vedtaket om stans av russefeiringen er et forbud, og brudd på forbudet vil følges opp av politiet, sier Hagen.


Flere rammet på Ullern VGS

Rektor ved Ullern VGS, Torill Røeggen, forteller Avisa Oslo at de tirsdag kveld hadde registrert 13 smittede elever.

– I går var det 13 stykker, men vi har nå fått inn noen flere navn, jeg er usikker på hvor mange, men la oss si det er omkring fire til, sier Røeggen.

Hun forteller at skolen hele tiden holder på med smittesporing, og at Ullern VGS sin hjemmeside hele tiden blir oppdatert med antall smittede og hvor mange som må i karantene. Mange av skolens lærere er tatt ut i streik, undervisningenstilbudet til elevene er derfor ikke nevneverdig påvirket av korona-situasjonen.

– Alle elevene på skolen har hjemmeundervisning frem til fredag, både på grunn av streiken og at vi trenger å få oversikt.

– Det er mer som et føre var prinsipp, legger hun til.

Avgangselevene er inne i siste innspurt av skoleåret, men Røeggen understreker at de fleste vurderingene allerede er gjennomført.

– For russen er de fleste karakterene allerede satt, så for dem har det ikke så mye å si, sier Rueggen.

– Per i dag er streiken en større utfordring for skolen enn korona-situasjonen, men jeg håper og tror at dette vil gå bra, avslutter rektoren.

Les også

Oslo stopper russefeiringen i en uke: – Det suger!

Les også

Guldvog: – Nå kan vi tåle litt høyere smittetrykk

Kommentarer til denne saken