– Det kom umiddelbart mange positive tilbakemeldinger. Det var først og fremst veldig hyggelig. Alle som jobber på smitteteamet og i bydelen jobber veldig hardt for tiden. Det gjør vi med den største glede, men det er selvsagt hyggelig med slike tilbakemeldinger også. Det varmer, sier Tine Ravlo til Avisa Oslo.

Selv om den umiddelbare responsen var god, håper hun først og fremst at de unge tar til seg budskapet – og holder ut litt til med de strenge restriksjonene.

Mens grunnskoler og barnehager i Oslo nå er åpnet på gult nivå, er de videregående skolene fortsatt på rødt.

«Jeg har derfor en bønn til dere. Og det er: hold ut litt til. Vi er så nærme målstreken nå. Vi er lovet en-to millioner doser med vaksiner i sommer og det betyr at veldig mange vil bli vaksinert i løpet av sommeren.» heter det blant annet i beskjeden til eleven.

Se hele brevet nederst i saken. Det ble sendt til elever ved videregående skoler i bydelen.

For å takke elevene

– Jeg skrev brevet for å rette en takk til den innsatsen elevene har gjort gjennom året som har gått. Elevene på videregående har ofret veldig mye. Jeg er blant annet ansvarlig for smittesporing og har satt dem i karantene veldig ofte i forbindelse med smitte. Med den intensiverte smittesporing-strategien blir hele klasser satt i karantene. De har dessuten hatt hjemmeskole i store deler av tiden og ikke fått lov til å møtes så mye på fritiden. Jeg ønsket å takke dem for det de har ofret og vise at vi ser dem, sier Ravlo videre.

Hun legger til at dersom elevene holder ut litt til, uten å slippe seg for mye løs, kan de snart gjøre mer som de pleier. Ravlo påpeker at forskjellen potensielt kan bli ganske stor dersom man slipper seg løs for tidlig, sammenlignet med om man venter noe lenger. Det i form av risiko for at smitten sprer seg og at samfunnet må stenge ned igjen.

«Derfor - hold ut litt til! Snart er vi i mål, snart går vi tilbake til normalen, snart kan dere henge og klemme og gjøre akkurat det dere vil. Bare ikke helt ennå. Litt til, så er vi der. Takket være akkurat dere som følger reglene skal vi komme i mål.» heter det videre i brevet.

Samlinger

Smittesporing har registrert at det er samlinger blant ungdommer som lar seg friste nå som det er blitt vår og varmere vær.

– Vi vet at det skjer en del samlinger i parker, på strendene og privat. Vi skjønner at dette er et behov og at mange ønsker å treffes, og det ser vi også i smittesporingen. Jo flere som treffes, jo mer smitte.

Ravlo påpeker:

– Det er alltid noen som ikke vil følge reglene, men de aller fleste er bevisste og ønsker å følge regler og retningslinjer.

Tine Ravlos brev til elevene

Først og fremst: tusen takk for innsatsen dere har gjort i løpet av året som har gått. Dere har vært i karantene opptil flere ganger, i isolasjon med smitte, dere har måttet avlyse fester og sammenkomster, ha hjemmeskole, gå med munnbind, og i det hele tatt gjøre lite av det som er morsomt å drive med.

Dere har alle og enhver vært med å bidra til å holde pandemien under kontroll ved å overholde de reglene og retningslinjene som er gitt. Det er jeg og de andre på smitteteamet takknemlige for.

Nå som kveldene er lysere og det blir varmere i luften, skjønner jeg godt at fristelsen er stor for å ta seg noen pils og en fest og kanskje møtes litt flere venner enn man har lov til. For oss på smitteteamet er det ganske enkelt å oppdage slike ting. Viruset bryr seg ikke om hvor mange man er sammen med, det trives jo aller best hos flest mulig mennesker.

Jeg har derfor en bønn til dere. Og det er: hold ut litt til. Vi er så nærme målstreken nå. Vi er lovet en-to millioner doser med vaksiner i sommer og det betyr at veldig mange vil bli vaksinert i løpet av sommeren.

Når mange er vaksinert vil samfunnet også kunne åpne opp mer. Det betyr at om du holder ut nå, følger regler og retningslinjer og ikke møter flere enn du har lov til, så vil samfunnet kunne åpne opp og du kan gjøre alt du vil helt lovlig.

I motsatt fall – om dere ikke gidder mer nå, er lei, bryter reglene og er tett på for mange andre, så vil smitten på nytt spre seg, samfunnet måtte stenge ned igjen, og det vil ta lenger tid før dere, lovlig, kan treffes.

Derfor - hold ut litt til! Snart er vi i mål, snart går vi tilbake til normalen, snart kan dere henge og klemme og gjøre akkurat det dere vil. Bare ikke helt ennå. Litt til, så er vi der. Takket være akkurat dere som følger reglene skal vi komme i mål.

Ønsker dere en fin vår og sommer, kjære elever.

Tine Ravlo
Assisterende bydelsoverlege
Lege i Smitteteam Vest
Medisinskfaglig ansvarlig vaksinasjonssenteret